Volledig scherm
© Thinkstock

Angst voor slecht eten wordt obsessie

Jonge meiden die leven op smoothies en niet met vriendinnen naar de stad durven, omdat ze niet weten wat op het menu staat. Veertienjarigen aan de eiwitshakes om spieren te kweken. Hulpverleners zien bij tieners de focus op 'gezond' zorgelijke vormen aannemen. Bijzonder hoogleraar Eetstoornissen Eric van Furth doet onderzoek naar het fenomeen orthorexia: op dwangmatige wijze gezond leven.

Orthorexia is nog geen erkende ziekte, maar komt in de jeugdgezondheidszorg meer aan het licht. Daarom ontwikkelt TNO een richtlijn ondervoeding. "De focus ligt tot nu toe op overgewicht, maar het voorkomen van ondergewicht en ondervoeding door eetgewoonten is net zo belangrijk", aldus Caren Lanting van TNO.

Jongerensite JouwGGD.nl last de komende maand chatsessies in, omdat de gezondheidsdienst overspoeld wordt met vragen over gewicht en voeding. "We leven in een selfiecultuur. Daar kunnen jongeren knap onzeker van worden", constateert Petra van Tiggelen van JouwGGD.nl .

Jeugdartsen- en verpleegkundigen maken zich zorgen. "In bijna alle gesprekken met brugklassers gaat het over voeding", zegt jeugdverpleegkundige Viviane Hermans. Brood en zuivel gaan vaak in de ban. Niet gezond voor deze leeftijdscategorie, stelt Mascha Kamphuis van AJN Jeugdartsen Nederland: "Ze zijn volop in de groei en hebben gevarieerde bouwstoffen nodig."

Orthorexia is volgens hulpverleners lastig te herkennen: de tieners vallen niet zo extreem af als bij bijvoorbeeld anorexia. "Voor de buitenwereld lijkt er weinig aan de hand. Ze nemen dagenlang superfoods en groente, maar houden dat niet vol. Dan gaan ze ineens veel meer eten. Per saldo blijven ze op gewicht", zegt psycholoog Rozemarijn Vos van centrum voor eetstoornissen Accare uit.

Instagram is een belangrijke voedingsbodem voor onzekere jongeren. Het wemelt er van de eetadviezen en 'fitte' lijven. Jongeren spiegelen zich daaraan, zegt gedragswetenschapper Dian de Vries. Uit haar onderzoek blijkt: hoe vaker online, hoe ontevredener over het uiterlijk.