Volledig scherm
PREMIUM
Cas Caljouw eind vorig jaar. © Marcelle Davidse

Arnemuidse kotter naar Groningen na pulsverbod; 'Er zullen meer Zeeuwse vissers stoppen'

ARNEMUIDEN - De Arnemuidse visserijvoorman Cas Caljouw heeft zijn schip, de Eurokotter ARM 25 Deo Volente, verkocht. Het schip gaat naar Groningen. De familie Nienhuis uit Zoutkamp heeft de ARM 25 overgenomen. Caljouw vreest dat meer Zeeuwse vissers zijn voorbeeld zullen volgen nu het pulsverbod van kracht is.

Caljouws ontheffing om met de pulskor te vissen liep, zoals voor de meeste Nederlandse vissers, af op 31 december. Walschipper Caljouw weet nog niet of hij doorgaat in de visserij. ,,We hebben de ARM25 zonder papieren, dus zonder de vangstrechten, verkocht. Dat wil zeggen dat we eventueel een ander schip kunnen aanschaffen. Maar we willen eerst alles even laten bezinken”, aldus Caljouw, die de verkoop van de ARM25 ‘een stap van ongekende hoogte, maar een weloverwogen besluit’, noemt.

  1. Het wordt deze zomer krap op de Zeeuwse stranden nu opspuiten niet kan
    PREMIUM

    Het wordt deze zomer krap op de Zeeuwse stranden nu opspuiten niet kan

    VLISSINGEN - Dit wordt de zomer van de smalle stranden. Van zand zonder loopplanken, van zoeken naar prullenbakken en van strandhuisjes die noodgedwongen moeten verhuizen. Oorzaak: vanwege de stikstofcrisis kan het strand niet worden opgespoten. Intussen knabbelt de zee onvermoeibaar aan het Zeeuwse strand. Op veel plekken is het al akelig smal geworden. ,,Misschien moeten we van bepaalde stukken strand gaan zeggen: bij hoog water niet gebruiken.”