Volledig scherm
PREMIUM
© ANP

Belasting gemeente moet eerlijker en transparanter

OpinieVLISSINGEN - Een huishouden is in de ene Zeeuwse gemeente veel meer kwijt aan gemeentelijke belastingen dan in de andere. Die grote verschillen zijn nauwelijks te verklaren. Hoog tijd voor een eerlijker en transparanter systeem.

Je zal maar als single in Vlissingen een koophuis hebben. Dan betaal je de hoofdprijs aan lokale lasten. Is de woning drie ton waard, dan loopt de rekening dit jaar op tot 1100 euro. Als dat huis in buurgemeente Veere had gestaan, was de eigenaar 462 euro goedkoper uit geweest.

Dat zijn opmerkelijke verschillen. Op het moment dat de jaarlijkse belastingaanslag in de bus valt, is de neiging groot om alleen naar het totaalbedrag te kijken. Maar wie de moeite neemt om na te gaan hoe het bedrag is opgebouwd en hoe dat elders zit, stuit op ingewikkelde tariefstructuren. Die steken bovendien per gemeente anders in elkaar. Dat maakt de lokale lasten ondoorzichtig en niet zelden ook onrechtvaardig.

  1. Het wordt deze zomer krap op de Zeeuwse stranden nu opspuiten niet kan
    PREMIUM

    Het wordt deze zomer krap op de Zeeuwse stranden nu opspuiten niet kan

    VLISSINGEN - Dit wordt de zomer van de smalle stranden. Van zand zonder loopplanken, van zoeken naar prullenbakken en van strandhuisjes die noodgedwongen moeten verhuizen. Oorzaak: vanwege de stikstofcrisis kan het strand niet worden opgespoten. Intussen knabbelt de zee onvermoeibaar aan het Zeeuwse strand. Op veel plekken is het al akelig smal geworden. ,,Misschien moeten we van bepaalde stukken strand gaan zeggen: bij hoog water niet gebruiken.”