De ARM-7 aan de kade in Vlissingen.
Volledig scherm
De ARM-7 aan de kade in Vlissingen. © Ruben Oreel

Bemanningsleden ARM-7 vrij, schipper blijft vastzitten

De schipper van de ARM-7 blijft nog in hechtenis, de zeven bemanningsleden worden vrijgelaten. Het achttal werd dinsdag in Vlissingen aangehouden op verdenking van poging tot doodslag op visserij-inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Overigens worden ze allen nog steeds ervan verdacht drie visserij-inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en twee medewerkers van de Rijksrederij in levensgevaar te hebben gebracht door hun rubberbootje op volle zee omver te trekken.

De inspecteurs en medewerkers van de Rijksrederij voeren samen op een rubberboot naar de kotter om het schip te inspecteren tijdens een kustwachtcontrole. Toen ze langszij de ARM-7 voeren, haalde de schipper volgens hen plotseling de netten op. De rubberboot raakte daardoor verstrikt in die netten en werd grotendeels onder water getrokken. Nadat twee inspecteurs aan boord van de kotter waren geklommen, lukte het hen de kotter te laten stoppen.

Aan boord bleek dat de kotter gebruikmaakte van 'binnenkuilen', netten met een kleinere maaswijdte dan toegestaan. Deze netten worden in legale netten gehangen, waardoor kleine vissen niet kunnen ontsnappen. Jonge vissen moeten juist weg kunnen om de visstand op peil te houden. De inspecteurs namen de illegale netten en de gevangen vis in beslag, maar de schipper gooide - voordat de vangst in een haven kon worden gelost - de in beslag genomen netten met de lading vis overboord.

Vrijdag besliste de rechtbank dat de schipper nog veertien dagen in hechtenis mag blijven.

  1. Met deze tips van ergotherapeuten Matthijs en Annedien werk je klachtenvrij vanuit huis
    PREMIUM
    VIDEO

    Met deze tips van ergothera­peu­ten Matthijs en Annedien werk je klachten­vrij vanuit huis

    VLISSINGEN - Hoofdpijn na een dag thuiswerken? Stijve schouders en pijn in je onderrug? Misschien ervaar je zelfs wel tintelingen in je vingers of benen. Doordat we nu massaal thuiswerken ontstaan er klachten. Op kantoor kun je met een slinger je bureau omhoog of omlaag bewegen. Heb je een bureaustoel met armleuning. Maar thuis zit je hooguit op je beste eetkamerstoel aan een veel te hoge tafel. En dat is vragen om problemen.