Volledig scherm
Mevrouw Van Amstel. © Beeld uit video

Bewoonster van verzorgingshuis doet YouTube-oproep: Zwaai naar ons!

Update | VideoEenzaamheid onder ouderen is een groot probleem. Mevrouw Lilly van Amstel (83), bewoonster van verzorgingshuis SVRZ locatie Noordbolwerk in Middelburg, slaakt daarom een hartenkreet in een YouTube-filmpje: Zwaai naar ons!

,,Een op de zes ouderen vereenzaamt", vertelt de vrouw, bloem in het haar, in de video.  ,,Jullie rijden elke dag langs een verzorgingshuis waar bij velen énorme eenzaamheid is", richt zij zich tot de kijkers. ,,Zwaai naar oma, naar opa. Wij groeten nog niet terug, zijn verbaasd: ‘he, ze zwaaien naar ons’. Maar morgen, dan zitten we te wachten of jullie weer langskomen en dán zwaaien we ook terug. Dat worden dagen waar we naar uitkijken.”

Mevrouw Van Amstel kwam op het idee nadat ze een televisieprogramma over eenzaamheid onder ouderen had gezien. ,,Ik heb toen mijn gedachten op papier gezet en heb het op de familiedag voorgelezen.” Eenzaamheid onder ouderen is een groot probleem, zegt ze. ,,Ik ben niet de enige. Je wordt wakker, aangekleed en zit in een stoel, verder is er niks. Je zit in je eigen wereld.” De dagen zijn ‘heel erg lang', zegt ze. ,,Kleinkinderen denken vaak: ze hebben niks te vertellen en hebben allerlei kwaaltjes. We kijken naar buiten, maar als iemand dan zwaait is dat het waard om voor wakker te worden.”

De oproep is niet alleen bedoeld voor Middelburgers, maar ‘voor heel Nederland’. SVRZ vraagt op Facebook het bericht te delen. Dat is inmiddels meer dan honderd keer gebeurd. 

Bekijk de oproep hieronder:

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement