Volledig scherm
In december voerden boeren actie op het Abdijplein in Middelburg. © Ruben Oreel

Boze boeren gaan ook in Zeeland actie voeren bij supermarkten en in winkelcentra

COLIJNSPLAAT - Boeren gaan in maart actie voeren bij supermarkten en in winkelcentra. De boerenactiegroep Agractie gaat op veertig plaatsen consumentenproducten tegen kostprijs aanbieden. Woordvoerder Ronne Smolders verwacht dat er ook in Zeeland acties plaatsvinden.

Boeren snappen er immers al jaren geen snars van. Waarom liggen hun uien, aardappelen en peren voor stevige prijzen in de supermarkt, terwijl akkerbouwers en fruittelers ze voor een habbekrats hebben geleverd? Daarom trekken boeren er opnieuw op uit om het publiek duidelijk te maken dat veel boeren het zout in de pap niet verdienen. Het gaat om publieksvriendelijke acties, onderstreept Smolders. Ze bieden onbewerkte producten tegen kostprijs aan, zodat consumenten zien ‘hoe weinig boeren aan hun producten verdienen‘.

Kosten

Smolders: ,,We krijgen al dertig jaar ongeveer dezelfde prijs voor onze producten, terwijl de kosten enorm zijn gestegen. De eisen voor milieu en dierenwelzijn zijn strenger geworden. Daarnaast zijn grondstoffen, energie en machines duurder geworden. Boeren zwijgen niet langer, ze zijn het zat. De situatie is ernstig.”

 Veel boerenzonen en -dochters willen in deze omstandigheden het bedrijf van hun ouders niet overnemen, zeg Smolders. Ook emigreren steeds meer boeren. ,,Dat is slecht voor de consument. Nederlandse boeren produceren voedsel op de veiligste manier en daarom zijn we ook de tweede landbouwexporteur van de wereld. Maar als steeds boeren het land verlaten, zal er steeds meer voedsel uit het buitenland in de schappen komen liggen. Of dat zo veilig is?”

Om een eind te maken aan wat boeren vaak als uitbuiting ervaren, doet toezichthouder ACM onderzoek naar de prijsvorming in de voedselketen. 

  1. Visser na ‘koel’ gesprek Middelburg: Besluit verhuizing marinierskazerne staat nog steeds

    Visser na ‘koel’ gesprek Middelburg: Besluit verhuizing mariniers­ka­zer­ne staat nog steeds

    Staatssecretaris Barbara Visser (VVD, Defensie) heeft vanochtend in Middelburg niets willen zeggen over hoe groot de kans is dat de marinierskazerne alsnog naar Vlissingen komt. Na een gesprek van een uur op het provinciehuis bleef ze erbij dat het besluit dat in 2012 is genomen, nog steeds staat. Wethouder Albert Vader van Vlissingen omschreef de sfeer tijdens het gesprek met de staatssecretaris als ‘koel’.