Volledig scherm
PREMIUM
Schapen in de wei van een biologische boerderij. © ANP XTRA


Meer biologische boeren in Zeeland. ‘Er is steeds meer vraag naar biologische producten’

VLISSINGEN - Als er één boer overstapt, volgen er meer. Het zou zo een nieuw spreekwoord voor de biologische landbouw kunnen zijn. Afgelopen jaar steeg het aantal biologische boerenbedrijven in Zeeland met zo'n 41 procent en komt daarmee uit op zo'n 220, bestaande uit landbouw- en verwerkingsbedrijven.

Dat blijkt uit nieuwe cijfers van toezichthouder Skal Biocontrole. De Zeeuwse landbouwgrond voor biologische producten breidde in 2019 met zo'n 375 voetbalvelden uit tot een totaal van 2218 hectare. Hoewel de provincie nog steeds het kleinste aandeel op landelijke totaal van 70.000 hectare heeft, is ook Zeeland aan een opmars bezig.

,,Het aantal ondernemers groeit, omdat de consumentenvraag groeit", zegt Michael Wilde van branchevereniging Bionext, dat de cijfers naar buiten bracht. ,,Steeds meer mensen kiezen voor biologisch.” Dat merken de Zeeuwse bioboeren Jaco Burgers en Hans Akkermans ook. ,,De vraag groeit gestaag, dat zie je ook terug in de supermarkten. Daar is steeds meer plek voor biologische producten", zegt Akkermans, tevens bestuurslid bij landbouworganisatie ZLTO. 

  1. Piet (82) zit vast in zijn te grote huis met te grote tuin; de kleine huizen zijn op
    PREMIUM

    Piet (82) zit vast in zijn te grote huis met te grote tuin; de kleine huizen zijn op

    SLUISKIL - Kleiner gaan wonen in je eigen dorp is voor oudere Zeeuwen vaak een probleem. Er zijn te weinig (betaalbare) appartementen en daarom blijven ze noodgedwongen maar in hun te grote huis wonen. De 82-jarige Piet Vermeulen uit Sluiskil dacht de oplossing gevonden te hebben, maar de bouw van het appartementengebouw ging uiteindelijk niet door. Dus blijft hij wonen in zijn te grote huis met een te grote tuin.