Boomplantdag 2019 in Kerkwerve.
Volledig scherm
Boomplantdag 2019 in Kerkwerve. © Ernesta Verburg

Breed Zeeuws Bosoverleg zoekt plekken voor meer bomen

MIDDELBURG - Bomen zijn goed voor de luchtkwaliteit; daarom werken alle provincies aan een plan voor meer bos. In Zeeland is daarvoor een speciaal Bosoverleg opgericht.

Het Zeeuwse Bosoverleg is aanvankelijk in het leven geroepen om in kaart te brengen waar in de provincie wel en waar beslist geen nieuwe bomen mogen worden geplant. Maar inmiddels werkt het aan een Zeeuwse Bosvisie. Eind vorig jaar heeft minister Carola Schouten alle provincies om zo’n plan gevraagd.

Tien procent meer bos

Over tien jaar moet er in Nederland tien procent meer bos staan: in totaal 37.000 hectare. Dit jaar moet duidelijk worden hoe de provincies dat voor elkaar denken te krijgen. 

Aan het Zeeuws Bosoverleg  wordt tot nu toe deelgenomen door alle dertien gemeenten, het waterschap, Rijkswaterstaat, Het Zeeuwse Landschap, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en  de provincie. De bedoeling is er nog andere partijen bij te betrekken, zoals de Zeeuwse Milieufederatie, Landschapsbeheer Zeeland, Poldernatuur Zeeland, North Seaports, de Federatie Zeeuws Particulier Grondbezit, Bosgroep Zuid en het Rijksvastgoedbedrijf. 

 1. Geen theatervoorstellingen voor 30 man in Zeeland: ‘Dan moet degene die naar de wc wil, zijn vinger opsteken’
  PREMIUM

  Geen theater­voor­stel­lin­gen voor 30 man in Zeeland: ‘Dan moet degene die naar de wc wil, zijn vinger opsteken’

  MIDDELBURG - Ze mogen open, maar ze blijven dicht. Geen enkel Zeeuws podium gaat vanaf maandag voorstellingen programmeren voor maximaal 30 man publiek. September wordt al moeilijk, zeker als er dan nog steeds niet meer dan 100 mensen in de zaal mogen. ,,Het knelt aan alle kanten”, benadrukt Frans Lievens van Zeelandtheaters. ,,Niet alleen voor theaters, maar ook voor impresariaten en artiesten. Ik heb artiesten zien huilen.”
 2. Inger zag na maanden gehandicapte Rosan weer: ‘Ik moest mijn eigen dochter ontlopen’
  PREMIUM
  video

  Inger zag na maanden gehandicap­te Rosan weer: ‘Ik moest mijn eigen dochter ontlopen’

  HEINKENSZAND - Dan lacht ze, dan weer huilt ze, dan wordt ze 's nachts wakker en schreeuwt om mama en papa. Rosan Ouwerkerk uit Heinkenszand is 27 jaar maar heeft het ontwikkelingsniveau van een peuter en kan niet praten. Leg dan maar eens uit waarom papa en mama al maanden niet meer op bezoek mogen komen vanwege een sluimerend virus dat rondwaart in de samenleving. ,,Ik moest de tas met ijsthee en chips voor haar aan het hek hangen, want ze mocht ons echt niet zien", vertelt moeder Inger.