Volledig scherm
De bontbekplevier © Stichting Het Zeeuwse Landschap

Broedende bontbekplevieren verlaten nestjes bij Oranjezon

VROUWENPOLDER - Broedende bontbekplevieren krijgen maar geen rust op het strand van Oranjezon bij Vrouwenpolder. De afgelopen weken zijn twee nestjes leeg in het zand teruggevonden door vrijwilligers van Stichting Het Zeeuws Landschap.

De stichting waarschuwt strandbezoekers met borden voor de nesten van de kustbroedvogels. Honden en mensen zorgden er de laatste jaren namelijk telkens voor dat de vogels van hun nesten af moesten. 

De afzettingen doen hun werk, laat communicatiemedewerker Marcel Klootwijk weten. ,,Er stonden alleen voetsporen van de vogel zelf rond het nestje en niet van mensen of honden.” De verstoring kwam de afgelopen weken uit de lucht: waarschijnlijk hebben andere vogels de eieren weggeroofd. ,,Het is te hopen dat de vogels een keer jongen groot kunnen brengen op het strand of op een veilig plek in Oranjezon.”

De bontbekplevier, ongeveer zo groot als een spreeuw, komt steeds minder vaak voor in Nederland. Dat komt doordat hun broedgebieden langzaam verdwijnen. In Nederland zijn er nog 300 tot 360 paren, vooral in Zeeland en op de Wadden.

Volledig scherm
Leeg nestje van een bontbekplevier bij Oranjezon, Vrouwenpolder © Stichting Het Zeeuwse Landschap
Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement