Volledig scherm
Berend Sauer (rechts) nam de award in ontvangst met Yuri Puchkov uit Rusland. Pjotr Sauer was niet aanwezig bij de uitreiking in Amsterdam. © Klaas Fopma

Broers Sauer krijgen prijs voor vluchtelingenvakanties op camping in Domburg

AMSTERDAM - Berend (23) en Pjotr (26) Sauer, zoons van mediatycoon Derk Sauer, ontvingen donderdagavond de VluchtelingenWerk Voorvechter Award. 

De twee broers organiseren samen met hun Russische vriend Yuri Puchkov al drie jaar lang belangeloos vakantieweken voor vluchtelingenkinderen en hun moeders op de camping van de familie Sauer in Domburg. 

De vluchtelingen wonen in asielzoekerscentra in Nederland, of hebben al een verblijfsstatus. Gedurende twee weken logeren tachtig mensen op de camping. ,,Ze verblijven in luxe caravans en tenten. Voor de kinderen is het een soort zomerkamp: we doen veel spelletjes en we gaan naar het strand”, vertelt Pjotr Sauer, die als journalist in Moskou werkt. ,,De moeders volgen veel yogalessen. Bij de camping zijn veel yogafaciliteiten. Ze gaan ook naar het strand, maken wandelingen en plukken bloemen.”

VluchtelingenWerk brengt het contact tussen de broers en de vluchtelingen tot stand. ,,Het campingterrein werd eerst commercieel gebruikt, maar we wilden graag iets voor de maatschappij doen”, zegt Pjotr. ,,In de asielzoekerscentra hebben deze mensen niks te doen. Ze wonen in ‘the middle of nowhere’. Het is daar niet prettig voor ze. Ze hebben geen andere mogelijkheden om op vakantie te gaan. We ontvangen mensen uit allerlei landen: Eritrea, Syrië, Irak, Congo. Tijdens de week zie je de mensen naar elkaar toe groeien.” 

Leerzaam

De broers schakelen vrienden en bekenden in om de vakanties als vrijwilliger te begeleiden. ,,We hebben ook vrijwilligers met een migrantenachtergrond: het is een leuk, internationaal team. Het is voor ons ook leerzaam: we begrijpen de problemen van de vluchtelingen veel beter. We hebben via sociale media nog steeds contact met gezinnen die een paar jaar geleden bij ons op vakantie waren.”

De jury die de VluchtelingenWerk Awards uitreikte, vindt het werk van de broers Sauer ‘inspirerend’. Directeur VluchtelingenWerk en juryvoorzitter Abdeluheb Choho: ,,Zo kunnen vluchtelingen voor even alle onzekerheid rond de asielprocedure vergeten en zich weer even mens voelen. Bovendien is het bijzonder dat de broers ook andere jongeren hiermee bereiken en inspireren mee te doen.”

Vrijwilligers

De awards werden uitgereikt ter gelegenheid van het veertigjarig bestaan van VluchtelingenWerk Nederland. Koning Willem-Alexander was ook aanwezig bij de bijeenkomst. VluchtelingenWerk reikte ook een symbolische prijs uit aan de 14.500 vrijwilligers. Jilly van den Ameele uit Terneuzen mocht deze award namens de vrijwilligers in ontvangst nemen. 

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement