Volledig scherm
Rapenburg wordt verlost van het landbouwverkeer. © Camile Schelstraete

Brussel geeft 2,5 miljoen voor aanleg Zeeuwse landbouwwegen

MIDDELBURG - Bij Kats, Poortvliet, Vogelwaarde en Kamperland kunnen wegen voor de landbouw worden aangelegd dankzij een Europese bijdrage van 2,5 miljoen euro . Met het geld van de EU is de helft van de kosten gedekt. 

Rond Vogelwaarde wordt een landbouwroute aangelegd zodat zwaar landbouwverkeer niet meer dwars door het dorp hoeft te rijden. Dit vergroot de veiligheid voor de bewoners van de Rapenburg, de doorgaande weg door Vogelwaarde. Het project kost ruim 2,3 miljoen euro. De kosten worden gedeeld door de gemeente Hulst en de EU.

Bij Kamperland komt een alternatieve route voor het landbouwverkeer tussen Walcheren en Noord-Beveland. Dit moet er onder meer voor zorgen dat verkeer naar de mestsilo aan de Schaapskooiweg niet meer door Kamperland rijdt. De kosten voor de aanleg bedragen 972.000 euro, waarvan de EU de helft voor haar rekening neemt.  Noord-Beveland betaalt 200.000 en het waterschap Scheldestromen 286.000 euro.

Op de Zandkreekdam bij Kats komt een landbouwweg, ten noorden van de sluis. De weg vergroot de veiligheid op de N256 en brengt de wachttijden voor het landbouwverkeer terug. Het project kost 945.000 euro.

Bij Poortvliet wordt tussen de Lange Zandweg en de rotonde Geerweg voor het  landbouwverkeer een parallelweg aangelegd langs de Postweg, de rondweg om het dorp. De totale kosten zijn begroot op 523.000 euro. 

De provincie Zeeland betaalt voor de wegen bij Kats en Poortvliet de helft van de kosten, de EU de rest.

Geplande opleverdata zijn voor Poortvliet oktober 2020, Kamperland december 2020, Zandkreekdam oktober 2021 en Vogelwaarde april 2022.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Zeeland Refinery ontvangt extra reactor waarmee de uitstoot van C02 daalt

    Zeeland Refinery ontvangt extra reactor waarmee de uitstoot van C02 daalt

    NIEUWDORP - Bij Zeeland Refinery in Nieuwdorp is de extra reactor voor de hydrocracker, het kloppend hart van de olieraffinaderij, aangekomen. Het gevaarte van 600 ton is op zijn plek gehesen. Volgend jaar wordt de extra reactor aangesloten. Daarmee kan de hydrocracker energiezuiniger werken en kan hij nog beter de internationale concurrentie aan. Per jaar wordt 10.000 ton C02 (koolstofdioxide) minder uitgestoten. Aandeelhouders Total en Lukeoil hebben 40 miljoen euro geïnvesteerd in de uitbreiding.