Camping voor niets verhuisd, twee ton spaargeld weg. ‘We willen dat Defensie ons terugbetaalt’

videoRITTHEM - Hij komt er niet vaak. Maar als hij over de Oostelijke Bermweg bij Ritthem rijdt, dan doet het pijn. Hier op De Belt - bovenop een voormalige vuilstort - runde Louis Filius vijfendertig jaar lang een naturistencamping. Negen meter hoog. Met een adembenemend uitzicht over de Westerschelde. ,,Het is te triest voor woorden”, zegt Louis Filius, voorzitter van naturistenvereniging Zeelandia. ,,We willen dat Defensie ons terugbetaalt.”

Ruim twee ton heeft het gekost. Geïnvesteerd in een nieuwe camping die er eigenlijk niet had hoeven komen. Dat allemaal vanwege de mogelijke komst van de marinierskazerne. Filius runde de voormalige camping zonder vergunning, maar werd jarenlang gedoogd door de gemeente Vlissingen.

Reden dat de vereniging geen cent kreeg toen de plannen voor de marinierskazerne concreet werden. Eind 2018 moesten hij en zijn campinggasten De Belt verlaten. En kon de naturistenvereniging noodgedwongen het spaarvarken kapotslaan en 200.000 euro investeren in een nieuwe camping, even verderop, aan het Kortenswegje. Die camping heeft inmiddels haar eerste seizoen achter de rug. Een goed seizoen. 

Voor niets opgedoekt

Voor Filius is het een schrale troost. ,,Helemaal nu je weet dat we helemaal niet hadden hoeven verkassen”, zegt  hij lopend over de voormalige camping. ,,Het gaat niet alleen om het geld. Er zit ook een emotioneel aspect aan. Jarenlang hebben onze gasten iets moois proberen op te bouwen en daar kwam plots een eind aan.”

Het verhaal gaat verder onder de foto.

Louis Filius op het voormalige terrein van 'zijn' naturistencamping in Ritthem.
Volledig scherm
Louis Filius op het voormalige terrein van 'zijn' naturistencamping in Ritthem. © Dirk Jan Gjeltema

Hoewel Filius blij is met de nieuwe naturistencamping, die door de leden in de vrije tijd werd aangelegd, baalt hij nog altijd van de gang van zaken. ,,Na jaren van onzekerheid is de uitkomst dat er geen mariniers komen, zijn er voor niets bedrijven en bewoners uitgekocht en hebben wij voor niets onze camping opgedoekt.” Hij laat het er niet bij zitten. ,,Voorlopig wachten we af wat de provincie doet. Maar anders stappen we zelf naar Defensie.”