Volledig scherm
Joba van den Berg © CDA

CDA: Zeeuwen moeten sneller een huisarts in de buurt kunnen vinden

DEN HAAG - Zorgverzekeraars moeten zorgen dat er voldoende huisartsen in Zeeland zijn en dat mensen een huisarts in de buurt kunnen vinden. Dat vindt het CDA in de Tweede Kamer.

Kamerlid Joba van den Berg heeft minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) vragen gesteld naar aanleiding van de zoektocht naar een huisarts door PZC-verslaggeefster Ellen Smaardijk-Jobse. Zij verhuisde een jaar geleden van Vlissingen naar Kloetinge. Wat ze ook probeert, ze kan er maar geen huisarts krijgen. Haar zorgverzekeraar (Ditzo) zegt ‘sorry’ en kan haar niet helpen.

Dat gaat er bij Van den Berg niet in. Ze wijst erop dat zorgverzekeraars verplicht zijn om te zorgen dat verzekerden binnen een redelijke tijd en reisafstand toegang hebben tot alle zorg uit het basispakket. ,,Ik begrijp dat er niet in elk klein dorp een huisarts aanwezig is. Maar als je Goes woont moet je óf in de stad óf in de buurt (Kloetinge, 's-Gravenpolder) een huisarts kunnen vinden.”

Van den Berg vindt dat verzekeraars die ‘zorgplicht’ beter moeten uitvoeren. Verder vraagt ze de minister of de Nederlandse Zorgautoriteit maatregelen neemt tegen zorgverzekeraar Ditzo.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement