Volledig scherm
Impressie van het project Onder de Zeeuwse Zon © Rijskwaterstaat

Combinatie zon en mossel wint prijs

VLISSINGEN - Een plan voor de combinatie van zonne-energie, natuur en mosselteelt op drijvende eilanden heeft de prijsvraag ‘Energielandschap van de Toekomst’ gewonnen.

Het project Onder de Zeeuwse Zon kreeg de voorkeur van de jury onder leiding van oud-minister Sybilla Dekker. De prijsvraag had drie categorieën: landelijk, stedelijk en ‘waterlijk’. In de laatste categorie lag de nadruk op de Zeeuwse wateren.

Bij het winnende project zijn betrokken Oceans of Energy, Viskwekerij Neeltje Jans bv, Wageningen Marine Research, SVP-Architectuur & Stedenbouw. De drijvende eilanden worden binnen de windparken voor de Zeeuwse kust aangelegd. Op de eilanden wordt zonne-energie opgewekt, onderwater mosselen gekweekt. De jury noemt het ‘een vindingrijk en mooi afgebakend voorstel’ dat laat zien ‘dat voedselproductie en duurzame energie niet concurrerend zijn’. ,,Een voorbeeld van duurzame energie waar vrijwel niemand tegen kan zijn”, aldus het juryrapport.

De prijs bestaat uit een geldbedrag van 25.000 euro. Rijkswaterstaat, Rijksvastgoedbedrijf en de provincie Zeeland hopen ruimte te kunnen bieden aan een praktijkproef met de winnende inzending.

‘Onder de Zeeuwse zon’ had concurrentie van twee andere finalisten. Het project ‘Zeeland ademt’: het maken van ringvormige eilanden als energiereserves. Het project ‘Zeeuwse warmte en koude’ wil warmte onttrekken aan oppervlaktewater en die via warmtenetten naar de huizen en andere gebouwen brengen.

De prijsvraag was een initiatief van NederlandBovenWater en werd onder meer gesteund door de provincies, waaronder Zeeland, Rijkswaterstaat en het Rijksvastgoedbedrijf.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement