Grensafsluiting tussen België en Nederland. De afsluiting bij Middelburg met Nicole Crul.
Volledig scherm
Grensafsluiting tussen België en Nederland. De afsluiting bij Middelburg met Nicole Crul. © Peter Nicolai

Coronanieuws samengevat: dit gebeurde er donderdag in Zeeland

VLISSINGEN - Elke dag is er weer zo veel te melden over het coronavirus in Zeeland, dat u al snel het overzicht kunt kwijtraken. Daarom zetten wij de feiten en achtergronden even overzichtelijk voor u op een rij. Dit is wat er vandaag allemaal gebeurd is:

* De kwetsbaarheid van de mens, is een thema dat de Middelburgse kunstschilder Jos Pielage (1951) tot uitdrukking brengt in zijn werk. Hij ondervond die kwetsbaarheid letterlijk aan den lijve, toen hij besmet raakte met het coronavirus. Hij belandde op de intensive careafdeling van ziekenhuis Adrz in Goes. Donderdag rond het middaguur mocht hij als eerste genezen IC-patiënt naar huis. 

* Het coronavirus grijpt in Zeeland steeds harder om zich heen. Het aantal slachtoffers loopt de laatste dagen snel op. De afgelopen 24 uur zijn er vier Zeeuwen overleden aan Covid-19. Daarmee komt het totaal op twintig. Positief nieuws is dat verschillende Zeeuwen zijn genezen van het virus.

* Wie had dat ooit gedacht, dat de grens tussen Zeeuws-Vlaanderen en België ooit nog dicht zou gaan. Het coronavirus heeft het voor elkaar gekregen. Van Retranchement tot Nieuw Namen heersen angst en onzekerheid, maar ook spelen er zich haast komische taferelen af.

Bij de Zeeuwse milieustraten is het drukker dan ooit. Mensen die vanwege de coronacrisis thuisblijven, werken nu in de tuin, zijn aan het klussen, of ruimen de zolder en de garage op. En hun oud papier wordt ook niet meer opgehaald.

* Meer dan dertig Thoolse en Fluplandse huiskamers zijn veranderd in kleine naai-ateliers om katoenen, herbruikbare mondkapjes te maken. Met groot effect: wekelijks worden er ongeveer duizend gemaakt.

* De vakantie van muzikant Herman Brock jr. en zijn gezin in India duurde door de coronacrisis verplicht twee weken langer dan voorzien. Het gezin kon maar niet terug naar hometown Terneuzen, eten werd schaars. Uiteindelijk kon de familie mee met een Finse repatriëringsvlucht. Een dikke 26 uur later waren ze eindelijk thuis. ,,We zijn echt doodmoe.”

* Diederik Gommers is één van de gezichten van de coronacrisis. Als voorzitter van de Nederlandse ic-vereniging maakt hij zich op voor de spannendste fase. ,,Je wilt helpen, hoe dan ook’.’