Volledig scherm
Robbert Trompetter

Crowdfundingsactie tegen Brouwerseiland loopt 'als een gekke'

MIDDELBURG - De Zeeuwse Milieufederatie (ZMF) zamelt geld in voor een procedure bij de Raad van State tegen het villapark Brouwerseiland. In een paar dagen is al 10.000 euro gedoneerd.

,,Het gaat als een gekke", zegt Robbert Trompetter van de ZMF. ,,Vrijdag hebben we de crowdfundingsactie online gezet en nu hebben we al meer dan de helft van het benodigde bedrag binnen. Dat hadden we niet verwacht."

Eind juni zei de gemeenteraad van Schouwen-Duiiveland ja tegen de aanleg van 13 eilandjes met 314 luxe vakantiebungalows in de voormalige werkhaven aan de binnenzijde van de Brouwersdam. Tot afgrijzen van milieuorganisaties, surfers en veel bewoners, die naar de Raad van State zijn gestapt. Volgens hen gaat er natuur verloren en ook een internationale surfspot.

Voor de langdurige juridische procedure denken ze ongeveer 30.000 euro nodig te hebben. De helft daarvan komt uit eigen middelen. Dat is geld uit de ledenbijdrage van de ZMF en van de partners waarmee wordt samengewerkt, aldus Trompetter. ,,Natuurlijk niet uit onze provinciale subsidie", benadrukt hij. ,,Die is daar niet voor bedoeld."

De crowdfundingsactie, die loopt via de site voorjebuurt.nl, moet de andere 15.000 euro gaan opleveren. Woensdagochtend stond de teller al over de 10.000 euro. Trompetter: ,,We hebben zestig dagen de tijd, dus hoe mooi zou het zijn als we zelfs de 30.000 halen."

De ZMF schat de kansen bij de Raad van State hoog in. Volgens de natuurorganisatie past de bouw van het villapark niet in de Nederlandse en Europese natuurwetgeving. De ZMF werkt samen met onder meer Natuurmonumenten en Stichting Duinbehoud, SOS Surfspot, de Natuur- en Vogelwacht Schouwen-Duiveland, de Schouwse Vereniging Stad en Lande, diverse Zuid-Hollandse natuurorganisaties en ondertekenaars van de petitie 'Stop Brouwerseiland'. 

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement