Volledig scherm
© Thinkstock

Cybercrime neemt razendsnel toe in Zeeland: drie keer zoveel als twee jaar geleden

VLISSINGEN - Cybercriminelen hebben Zeeland weten te vinden. Het afgelopen jaar heeft de politie 94 cybercrime-delicten geregistreerd. Ten opzichte van 2018 (33 delicten) is dat een verdrievoudiging. Van alle provincie kent Zeeland de sterkste stijging. Dat blijkt uit onderzoek van Dutch-Tech Magazine, op basis van data van de politie over de afgelopen acht jaar. 

In het hele land werden vorig jaar 4700 cybercrime-misdrijven geregistreerd. Dit komt neer op gemiddeld 13 misdrijven per dag. Bijna 13 procent van de Nederlanders van 15 jaar of ouder was afgelopen jaar slachtoffer van cybercrime. De meeste slachtoffers waren tussen de 15 en 25 jaar oud. Van cybercriminaliteit is sprake als een misdrijf wordt gepleegd met bijvoorbeeld een computer of smartphone, zoals hacken, DDos-aanvallen, virussen of gevallen van internetoplichting zoals phishing.

Op provinciaal niveau zijn grote verschillen te zien in het aantal geregistreerde cybercrime-misdrijven. Noord-Holland had afgelopen jaar de meeste delicten (1591). Zeeland kent, van alle provincies, het laagste aantal geregistreerde cybercrime-misdrijven. 

Binnen Zeeland kent Middelburg de meeste cybercrime-misdrijven (16). Ook in Goes (15), en Vlissingen (13) waren er relatief veel registraties. 

  1. 12-jarige jongens op rooftocht in Middelburg; naast rugzak stelen ze ook milkshake en frietjes

    12-jarige jongens op rooftocht in Middelburg; naast rugzak stelen ze ook milkshake en frietjes

    MIDDELBURG - De twee 12-jarige jongens uit Middelburg die gisteravond zijn aangehouden voor het bestelen van een 11-jarige jongen met geweld hebben nog meer op hun kerfstok. Terwijl ze door de politie werden gezocht, beroofden ze ook nog eens twee jongens van hun frietjes en milkshake. Het onderzoek loopt nog, maar de twee worden verdacht van het plegen van beroving met geweld en poging beroving.