Volledig scherm
De Viking Idun op de scheepswerf in Amsterdam, waar het ter reparatie ligt. © Onderzoeksraad voor Veiligheid

D66 vindt ongelukken met riviercruiseschepen ‘zorgwekkend’

DEN HAAG - De Kamerfractie van D66 vindt het zorgwekkend dat in één maand tijd drie ongelukken zijn gebeurd met riviercruiseschepen. Het Middelburgse Kamerlid Rutger Schonis wil dat de veiligheid van riviercruises wordt verbeterd.

Recente ongelukken op de Waal, de Nieuwe Maas en de Westerschelde zijn voor Schonis aanleiding minister Cora van Nieuwenhuizen (VVD, Infrastructuur en Waterstaat) om opheldering te vragen. In alle gevallen ging het om riviercruiseschepen. Op de Westerschelde ging het om het Zwitserse cruiseschip Viking Idun dat begin deze maand met 171 passagiers botste op de tanker Chemical Marketer. Daarbij vielen vijf gewonden.

Schonis wil weten of het klopt dat het aantal riviercruises toeneemt. Hij is benieuwd naar de oorzaken van de ongelukken en vraagt de minister of ze het met hem eens is dat de situatie zorgwekkend is. Volgens hem moeten de hulpdiensten in veiligheidsregio's als Zeeland, waar veel riviercruiseschepen doorheen varen, in hun planning rekening houden met calamiteiten. Hij wil de garantie dat daarop voldoende wordt geoefend.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Hanny beleefde de bevrijding in Goes: ‘Zulke lieve mensen bij wie we waren ondergedoken’
    PREMIUM

    Hanny beleefde de bevrijding in Goes: ‘Zulke lieve mensen bij wie we waren ondergedo­ken’

    GOES - Dit is het veertiende deel van de serie waarin Zeeuwse ooggetuigen verhalen over hun leven tijdens de Tweede Wereldoorlog. Vandaag vertelt Hanny Schoonwater-Schell (1929) uit Nijmegen over haar gedwongen vakantie in 1944 in Goes: ,,Een man zag het jachtvliegtuig aankomen en riep ‘ga liggen’. Mijn zus deed dat meteen, met haar baby’tje onder zich. Retteketet hoorde je, er werd op de locomotief gemikt.”