Uitvoerder Jan Marinissen (l) en ijzervlechter Peter van Rijswijk houden op de bouwplaats bij het Van der Valk hotel in Middelburg anderhalve meter afstand.
Volledig scherm
PREMIUM
Uitvoerder Jan Marinissen (l) en ijzervlechter Peter van Rijswijk houden op de bouwplaats bij het Van der Valk hotel in Middelburg anderhalve meter afstand. © Dirk Jan Gjeltema

De bouwvakkers timmeren door, maar samen schaften is taboe

MIDDELBURG - Samen schaften is er niet meer bij. De bouwvakkers die in de weer zijn met de aanbouw van Hotel Van der Valk in Middelburg eten bij toerbeurt. Sommigen lunchen in hun auto. Hoofduitvoerder Jan Marinissen van Bouwbedrijf Fraanje: ,,We doen alles om corona-besmettingen te voorkomen. En dat is wel even wennen.”

Op en in de bouwketen hangen affiches met corona-richtlijnen. Bij de wastafels in het toiletgebouw staan flesjes met desinfecterende zeep, net als in de schaftkeet. Twee keer per week worden alle keten gedesinfecteerd. Deurklinken, waterkranen en koffiezetapparaat krijgen elke dag een sopbeurt, vertelt Marinissen. Op de bouwplaats gelden eveneens strikte regels.

Marinissen: ,,Bouwvakkers moeten verplicht handschoenen dragen, want het coronavirus kan ook op ladders en steigerbuizen zitten. En verder moet personeel de gebruikelijke anderhalve meter afstand van elkaar houden. Dat is best lastig. Bouwvakkers zijn gewend elkaar te helpen en sommige klussen moet je wel met zijn tweeën doen. Bijvoorbeeld om een prefab-betondeel dat de bouwkraan laat zakken op zijn goede plek krijgen, heb je twee mensen nodig. Ik moet erover waken dat medewerkers dan niet te dicht bij elkaar gaan staan.”

  1. PZC/Drvkkerylezing: Wim Daniëls vertelt over zijn roman 'Quarantaine'.
    Podcast

    PZC/Drvkkerylezing: Wim Daniëls vertelt over zijn roman 'Quarantai­ne'.

    Deze week kwam schrijver Wim Daniëls naar Middelburg voor de PZC/Drvkkerylezing. In gesprek met PZC-verslaggever Jan van Damme vertelde hij over zijn nieuwste boek, de roman ‘Quarantaine’. Bij het gesprek in boekhandel de Drvkkery was met het oog op de coronamaatregelen geen publiek aanwezig. Het interview werd wel opgenomen, zodat geïnteresseerde lezers en alle mensen die dat leuk vinden er toch van kunnen meegenieten.