Het Jacobskruiskruid, giftig voor paarden en koeien, bloeit weer. Nog even en het schiet in het zaad.
Volledig scherm
PREMIUM
Het Jacobskruiskruid, giftig voor paarden en koeien, bloeit weer. Nog even en het schiet in het zaad. © Marieke Mandemaker

De dubbelrol van het oprukkend kruiskruid:
prachtige bloemetjes, maar dodelijk voor dieren

VLISSINGEN - Overal bloeit het jacobskruiskruid. Nog een paar weken en de plant schiet in het zaad. Boerin Bertie Steur uit Renesse verloor vier paarden aan het kruid, dat giftig is voor grote grazers. De ZLTO dringt aan op bestrijding: ‘De situatie is urgent’.

 1. Jacqueline Baaijens doet mee aan de World Cleanup Day: ‘Ik stoor me mateloos aan zwerfvuil in de natuur’
  PREMIUM
  Video/poll

  Jacqueline Baaijens doet mee aan de World Cleanup Day: ‘Ik stoor me mateloos aan zwerfvuil in de natuur’

  Vandaag is het World Cleanup Day. In Zeeland gaan honderden vrijwilligers op pad om zwerfafval op te ruimen. Eén van hen is de milieubewuste Jacqueline Baaijens uit Goes die het jaar rond bij elke wandeling door de natuur een vuilniszak en dikwijls een afvalgrijper meeneemt. ,,Wietzakjes, wijnflessen, blikjes, mondkapjes en sigarettenpeuken, van alles kom je tegen.”
 2. Krijn, de oudste Zeeuw, is terug; en wat is hij een schatje
  PREMIUM
  Reportage

  Krijn, de oudste Zeeuw, is terug; en wat is hij een schatje

  VLISSINGEN - Hij heeft golvende, donkere haren. Er zit een bult boven zijn imposante wenkbrauwen. Hij heeft een leerlooiersmond met afgesleten tanden en de neus van een prijsvechter. Toch maakt de Zeeuwse Neanderthaler Krijn, tot leven gebracht door de tweelingbroers Kennis, met zijn ietwat verlegen glimlach zonder meer een sympathieke indruk. Het is de zoveelste reconstructie van aap- en oermensen die de paleo-kunstenaars maakten voor musea.