Volledig scherm
De Slag om de Schelde, nabij de Sloedam. © Bevrijdingsmuseum

‘De Slag om de Schelde’ wordt één van duurste Nederlandse films ooit

VLISSINGEN - De Slag om de Schelde raakt na 75 jaar steeds meer uit de vergetelheid. Een grote Nederlandstalige film helpt daar een handje bij. Het wordt, met een budget van 14 miljoen euro, de op één na duurste Nederlandse film ooit. De opnames beginnen dit najaar.

De Slag om de Schelde vond plaats in het najaar van 1944 en draaide om het gezag over de monding van de Schelde. De Duitsers wilden dat gebied koste wat kost in handen houden, wat leidde tot enorme gevechten. Met name Walcheren en West-Zeeuws-Vlaanderen veranderen wekenlang in een slagveld. Dat had enorme schade en meer dan 10.000 doden tot gevolg. 

De film De Slag om de Schelde gaat over drie jonge mensen die de gebeurtenissen van dichtbij meemaken, laat productiemaatschappij Levitate Film weten. Het verhaal moet inhoudelijk indruk maken, maar vooral ook wordt uitgepakt met grootse oorlogsscènes. Daarvoor is veel geld beschikbaar. Met 14 miljoen euro is de film na Zwartboek (2006) de duurste Nederlandse film ooit. Ter indicatie: Weg van Jou, die twee jaar werd uitgebracht en grotendeels in Zeeland speelde, had een budget van 1,8 miljoen en spektakelfilm Michiel de Ruyter (2015) moest het doen met 8 miljoen. 

Internationale ster

Volledig scherm
Alain de Levita (rechts) en Mark van Eeuwen zorgen met Levitate Film voor de productie van Slag om de Schelde. © Marco De Swart

Opdrachtgever van de film is het Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg, kortweg vfonds. Wie er in de film gaan spelen, is nog niet bekend. Wel wordt voor één van de hoofdrollen ‘een internationale ster gecast', laat Levitate Film weten. De regie is in handen van Matthijs van Heijningen jr. 
De opnames van de film beginnen dit najaar, de première is eind volgend jaar. 

Volledig scherm
De Boulevard van Vlissingen werd zwaar getroffen tijdens de Slag om de Schelde © Bevrijdingsmuseum
Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement