Erwin de Bree op de Svanen, hoog boven het water. De kraan op de kade nabij valt vrijwel in het niet naast het enorme schip.
Volledig scherm
PREMIUM
Erwin de Bree op de Svanen, hoog boven het water. De kraan op de kade nabij valt vrijwel in het niet naast het enorme schip. © Dirk-Jan Gjeltema

‘De Svanen is een baken, Zeeuwen missen ons schip als we op zee windturbines bouwen’

Een kolos rijst omhoog in een skyline met elektriciteitsmasten, booreilanden en windmolens bij de werf van Damen in Ritthem. Het is de Svanen, een wonderlijk bouwsel van duizenden tonnen staal. Je ziet het schip vanaf de N57 of de A58 liggen als je richting Vlissingen rijdt. De laatste jaren heeft de Svanen de basis gelegd voor de bouw van honderden windmolens op zee.

  1. ‘Helaas, het fluiten heeft maar kort geduurd’ en andere lezersreacties van deze week
    lezersbrieven

    ‘Helaas, het fluiten heeft maar kort geduurd’ en andere lezersreac­ties van deze week

    Te weinig vrouwelijke scheidsrechters in Zeeland? Nogal wiedes, betoogt Berty Hundersmarck uit Goes. De KNVB erkende lange tijd damesvoetbalclubs niet. Daardoor kon een vrouw niks met haar vers behaalde scheidsrechtersdiploma, als zij tenminste zelf wilde blijven voetballen. En Aad van Wijnen uit Kloetinge legt het uit met een sommetje: In Goes betaalt de vervuiler niet het meest, maar in verhouding juist het minst. Lees hier de selectie van de ingezonden lezersreacties van deze week.