Erwin de Bree op de Svanen, hoog boven het water. De kraan op de kade nabij valt vrijwel in het niet naast het enorme schip.
Volledig scherm
PREMIUM
Erwin de Bree op de Svanen, hoog boven het water. De kraan op de kade nabij valt vrijwel in het niet naast het enorme schip. © Dirk-Jan Gjeltema

‘De Svanen is een baken, Zeeuwen missen ons schip als we op zee windturbines bouwen’

Een kolos rijst omhoog in een skyline met elektriciteitsmasten, booreilanden en windmolens bij de werf van Damen in Ritthem. Het is de Svanen, een wonderlijk bouwsel van duizenden tonnen staal. Je ziet het schip vanaf de N57 of de A58 liggen als je richting Vlissingen rijdt. De laatste jaren heeft de Svanen de basis gelegd voor de bouw van honderden windmolens op zee.

 1. Lotgenoten delen verhalen over overstromingen Limburg op Oosterscheldekering; ‘Ik ben bang voor wat er nog komt’
  PREMIUM

  Lotgenoten delen verhalen over overstro­min­gen Limburg op Ooster­schel­de­ke­ring; ‘Ik ben bang voor wat er nog komt’

  NEELTJE JANS - Veel Limburgers zitten bijna drie maanden na de overstromingen nog volop in de ellende. Sommigen wonen nog steeds niet thuis, anderen hebben zelfs geen stoel meer om op te zitten of zijn belangrijke papieren kwijtgeraakt. Een bezoekje aan de Oosterscheldekering op uitnodiging van Ouderenbond KBO Zeeland was dan ook een welkom gebaar. ,,Ik ben diep onder de indruk van wat hier staat.”
 2. Meer bewijzen dat vorige Vlaamse regering vroeg om PFOS-vervuiling stil te houden

  Meer bewijzen dat vorige Vlaamse regering vroeg om PFOS-vervuiling stil te houden

  Het wordt almaar duidelijker dat de communicatie over de PFOS-vervuiling in Zwijndrecht bij Antwerpen in 2017 werd tegengehouden vanuit de vorige Vlaamse regering. Dat blijkt uit nieuwe opgedoken mails die VRT NWS kon inkijken. De mails wijzen in de richting van Joke Schauvliege (CD&V), toen verantwoordelijk voor Leefmilieu, en Ben Weyts (N-VA), toen als Mobiliteitsminister verantwoordelijk voor de werken aan de Oosterweelverbinding rond Antwerpen.