Volledig scherm
PREMIUM
Groenteteler Rene Dingemanse oogst boerenkool. © Dirk Jan Gjeltema

De Zeeuwse boer moet een beetje schipperen; te warm voor spruiten, prima weer voor bloemkool

BIGGEKERKE - Doorschietende spruiten in de winter en uitdrogende venkel in de zomer. Het grilliger wordende klimaat bezorgt telers van vollegrondsgroenten soms hoofdpijn, maar werkt ook wel eens mee. Teler René Dingemanse van Zeeuwshof in Biggekerke oogst nog steeds  winterbloemkool. ,,Die had voor de kerst al van het veld moeten zijn.”

Een paar hectare winterbloemkool moet Dingemanse nog binnen halen. Een zachte winter is niet per se een nadeel voor wintergroenten die nog op de akker staan, zegt hij. ,,Op deze manier kun je het seizoen voor winterbloemkool verlengen.” Winterbloemkool kan ook wel wat hebben. Tot een graad of 10 vorst is er weinig aan de hand. Bloemkool vriest alleen uit bij langere perioden van hoge vorst in combinatie met harde wind.,,We hoeven de bloemkool dus niet af te dekken als er vorst wordt voorspeld.” 

  1. Het wordt deze zomer krap op de Zeeuwse stranden nu opspuiten niet kan
    PREMIUM

    Het wordt deze zomer krap op de Zeeuwse stranden nu opspuiten niet kan

    VLISSINGEN - Dit wordt de zomer van de smalle stranden. Van zand zonder loopplanken, van zoeken naar prullenbakken en van strandhuisjes die noodgedwongen moeten verhuizen. Oorzaak: vanwege de stikstofcrisis kan het strand niet worden opgespoten. Intussen knabbelt de zee onvermoeibaar aan het Zeeuwse strand. Op veel plekken is het al akelig smal geworden. ,,Misschien moeten we van bepaalde stukken strand gaan zeggen: bij hoog water niet gebruiken.”