Volledig scherm
© Theo Giele

Deltapark Neeltje Jans vecht tegen meer windmolens: ‘Afbrekende wieken gevaar voor bezoekers’

DEN HAAG/VEERE – Themapark Neeltje Jans vreest overlast en gevaarlijke situaties voor zijn bezoekers als er op zo’n 200 meter van het park windmolens bijkomen, zo bleek dinsdag bij de Raad van State.

Deltapark Neeltje Jans vecht tegen het plan voor zes nieuwe en vervanging van vijf verouderde windturbines op het werkeiland. De gemeente Veere en windparkontwikkelaar E-Connection snappen niet waarom Deltapark zich zo druk maakt. De dichtstbijzijnde windturbine komt op ruim 200 meter van het themapark. 

Toch probeert Delta Park de nieuwe windturbines met alle macht tegen te houden. Want het zou bezoekers door de geluid-, schaduw- en andere overlast en het gevaar van afbrekende en rondvliegende wieken afschrikken. 

,,Hoe zit het dan met nu de bezoekers aan Neeltje Jans. Want er staan al een tijdje windmolens in de buurt",  vroeg rechter en staatsraad Lex Michiels. Delta Park-directeur Bert van de Hoef antwoordde dat het aantal bezoekers al sinds 2000 stabiel blijft, tussen de 250.000 en 300.000. Zijn raadsvrouw vulde aan dat de dichtstbijzijnde turbine nu op ruim 600 meter staat en daardoor geen gevolgen heeft op het aantal bezoekers. 

Windmolenbedrijf E-Connection snapt niet waarom Van de Hoef zo tegen windmolens is. Want er ligt volgens het bedrijf een uitgelezen kans voor het waterkeringthemapark om succesvol uit te breiden met het thema duurzame (wind)energie. ,,Maar Van de Hoef houdt blijkbaar vooral van water en niet van wind", zei iemand van E-connection na de zitting. Van de Hoef wilde na afloop geen commentaar geven. 

Uitspraak binnen enkele weken.