Volledig scherm
© Getty Images

Digiconsulente waarschuwt voor virus dat rondwaart via Facebook Messenger

Als je vreemde berichten of meldingen op de computer ziet moet je er niet op klikken, wordt altijd gezegd. Toch opende digiconsulent Jacqueline Oude Hesselink (46) uit Goes dinsdag een virus dat via Facebook Messenger met haar werd gedeeld. Ze waarschuwt voor dit nog tamelijk onbekende Facebookvirus. 

Volledig scherm
Digiconsulente Jacqueline Oude Hesselink uit Goes © Jacqueline Oude Hesselink

De digiconsulente was op haar laptop bezig toen ze een berichtje via Facebook Messenger kreeg van een bekende. Daarin stond een linkje naar een YouTube video met haar naam erin. Omdat die persoon haar wel vaker leuke linkjes stuurde, vertrouwde Oude Hesselink het bericht en klikte ze erop. 

Maar dat had ze achteraf gezien beter niet kunnen doen. Via haar Google Chrome browser moest ze eerst een bestand (extensie) installeren. Dit omzeilen en de video toch bekijken lukte niet, dus klikte ze door. En daar ging het fout: hetzelfde bericht dat zij eerder ontving werd naar al haar Facebook Messengercontacten verstuurd. Iedere link in het bericht was gepersonaliseerd, met de naam van diegene als titel van de 'video'. De link naar de nieuwsgierig makende video bleek een virus! 

Stom

Volledig scherm
Het gesprek met het virus tussen digiconsulent Jacqueline Oude Hesselink en haar kennis © Jacqueline Oude Hesselink

,,Ik waarschuw cliënten zelf altijd voor dit soort spam. Nu ben ik ook een keer stom bezig geweest", zegt de digiconsulent. Oude Hesselink stuurde de persoon van wie zij de link kreeg een bericht. Die kreeg verschillende berichten van mensen die diegene als vriend op Facebook wilde verwijderen om dit soort berichten in de toekomst te voorkomen. 

Oude Hesselink is bang dat er ook verschillende contacten uit haar vriendenlijst in de val zijn getrapt. ,,De cirkel is echt heel snel rond. Ook diegene van wie ik de link kreeg, heeft weer een persoonlijke link van mij gehad", vertelt ze. Oude Hesselink stuurde haar contacten een bericht dat ze de link niet moesten openen en zocht koortsachtig naar een oplossing. 

Na wat speurwerk vond ze een manier om het probleem te verhelpen. In de Facebook instellingen moet het 'Facebook platform' worden uitgeschakeld. Ook moeten alle opgeslagen wachtwoorden in het browser worden verwijderd en is het verstandig alle wachtwoorden (ook die van Facebook) te wijzigen. Ook getroffen door het bericht? Het volledige stappenplan voor herstel vindt u hier.

Poll

Als ik een link van een bekende krijg, klik ik er ook gewoon op

  • Eens (27%)
  • Oneens (73%)
3485 stemmen