Dit is hoe arme mensen leven - ‘Elke keer als ik mijn haren was, denk ik: zuinig met die shampoo’

Reportage | videoAltijd een boodschappenlijstje mee, alle uitgaven bijhouden en op = op. Met slechts 50 euro leefgeld per week is er aan het eind van het geld vaak nog een stuk week over. Vijf Zeeuwen gingen in het kader van Wereldarmoededag op 17 oktober de uitdaging aan. ,,In week 1 zat ik al ver over mijn weekbudget. Dat betekent: nog maar 28,53 voor week 2.”

Niet alleen mensen in de schuldsanering moeten van zo weinig geld rondkomen. Naast uitkeringsgerechtigden zitten steeds meer werkenden (veelal zzp’ers) op zo’n bestaansminimum. Nederland telt 939.000 Nederlanders die in armoede leven. Bijna 110.000 kinderen weten niet beter dan dat er nooit geld is voor iets extra’s. Hun ouders behoren tot de groeiende groep langdurig in armoede levende huishoudens en moeten al meer dan vier jaar elke cent omdraaien. 

Het Nibud stelt dat een huishouden van twee personen 390 euro per maand nodig heeft voor een verantwoorde voeding. ,,Wij hebben die leidraad overgenomen”, aldus Michiel van Schravendijk van Voedselbank Nederland. ,,Daarvóór hadden wij ook die norm van 50 euro maar niemand kon uitleggen waar die op gebaseerd is. Bovendien moet je daarvan veel meer betalen dan voedsel.”

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement