Visssoorten gevangen in de Oosterschelde.
Volledig scherm
Visssoorten gevangen in de Oosterschelde. © Ben Steffen

Duikers tellen minder ‘typische vissen’ in de Oosterschelde

ZIERIKZEE - Er komen steeds minder ‘typische vissoorten’ voor in de Oosterschelde. De betekenis als leefgebied voor deze vissen is afgenomen. Voor sommige andere diersoorten is de Oosterschelde juist belangrijker geworden.

Deze conclusie is te trekken uit een langjarig onderzoek naar het voorkomen van voor de Oosterschelde typische soorten. Aan dit Monitoringsproject Onderwater Oever, dat meer dan een kwart eeuw loopt, werken duikers via de stichting Anemoon als vrijwilliger mee. Zij turven de soorten die ze onder water tegenkomen.

In 1994 werden de volgende soorten als typisch voor de Oosterschelde aangemerkt: de zee-anjelier, mossel, platte oester, wulk, strandkrab, schelpkokerworm, haring, schar, wijting, gewone zeedonderpad, botervis, bot, schol, zwarte grondel, steenbolk en puitaal. In 2014 zijn aan die lijst toegevoegd de kokkel, zeeklit, zeestekelbaars, zeepier, geep, brakwatergrondel en glasgrondel. Deze tweede groep is nog niet meegenomen in de conclusies van de onderzoekers.

Vooral daling bij vissen

Sinds 1994 hebben duikers 900.000 waarnemingen gedaan. Al die waarnemingen zijn gecontroleerd. Het blijkt dat de waarnemingen van de eerste groep typische soorten in de loop der jaren tot bijna de helft zijn teruggelopen. De afname komt bijna geheel voor rekening van de vissen. Mossels, oesters en andere soorten die vastgehecht zitten, zijn min of meer gelijk gebleven, terwijl soorten die vrij over de bodem bewegen juist flink in aantal zijn toegenomen. ,,De duiding van deze resultaten is in volle gang”, aldus de stichting Anemoon. Duikers die aan het  onderzoek willen meehelpen, kunnen zich  melden bij de stichting.

 1. Drukte op Zeeuwse stranden ‘gezellig, maar beheersbaar’, ook Belgen komen niet massaal
  video

  Drukte op Zeeuwse stranden ‘gezellig, maar beheers­baar’, ook Belgen komen niet massaal

  VLISSINGEN - De zon schijnt volop, er staat een lekker windje ter afkoeling, en dan is het ook nog eens een feestdag. Je zou dus verwachten dat de Zeeuwse stranden weer vol zouden liggen. Toch zijn er volgens de Veiligheidsregio Zeeland (VRZ) ‘geen signalen’ dat het gevaarlijk druk is op recreatieplaatsen. In de grensplaatsen Hulst en Sluis is ook geen sprake van overmatig veel Belgenbezoek.
 1. Doordeweeks runt hij een glasbedrijf, maar in het weekend loopt Angelo langs de lijn bij Nederlandse profclubs
  PREMIUM

  Doorde­weeks runt hij een glasbe­drijf, maar in het weekend loopt Angelo langs de lijn bij Nederland­se profclubs

  SLUISKIL - Normaal gesproken was Angelo Boonman (40) uit Sluiskil dit weekend aan het genieten van zijn eerste vrije weekend in maanden tijd. De assistent-scheidsrechter in het betaald voetbal staat echter al een paar maanden werkeloos aan de kant door de coronacrisis. Vervelen doet hij zich allerminst. Voor zijn eigen bedrijf, Glasbedrijf Boonman, crosst hij vijf dagen in de week heel Zeeuws-Vlaanderen door.
 2. Nieuwe documentaire Tijdgravers: over de conservatoren van het Zeeuws Genootschap
  PREMIUM

  Nieuwe documentai­re Tijdgra­vers: over de conservato­ren van het Zeeuws Genoot­schap

  Vang het Zeeuwse leven. Sla het op, bewaar het in stofvrij papier en plastic, plak er namen, data en plaatsen op. Dat is wat het Koninklijk Zeeuws Genootschap der Wetenschappen doet. Al 251 jaar. Vorig jaar werd het 250-jarig bestaan groots gevierd, beschermvrouwe prinses Beatrix was erbij. Nu, als een verrassende nabrander, heeft Fifi Visser een film gemaakt over de conservatoren van het genootschap: 'Tijdgravers'. Over de tientallen vrijwilligers die zich verdiepen en verliezen in de botten, schelpen, fossielen, schedels, tekeningen, kaarten, handschriften, opgezette vogels, schilderijen en wat al niet meer. De ondertitel verduidelijkt: 'Berichten uit het pakhuis van de eeuwigheid.’ Maandag 1 juni gaat de film in première in Cinema Middelburg.