Volledig scherm
Abrams tanks © Getty Images

Duizenden militairen en tientallen tanks gaan via Vlissingen naar Duitsland

VLISSINGEN - Het Amerikaanse leger verplaatst vanaf 10 oktober twee grote eenheden dwars door Nederland. 3500 militairen, 85 Abrams tanks en honderden andere voertuigen en uitrustingsstukken komen per schip aan in Vlissingen en reizen daarvandaan door Nederland naar Duitsland. De verplaatsingen gaan over de weg, per trein en voor het eerst ook via binnenvaartschepen.

Het transport hoort bij de Amerikaanse militaire aanwezigheid in Europa, die afgelopen jaar vanwege de toenemende geopolitieke spanningen met Rusland is vergroot. Naast materieel verplaatsen zo’n 3500 militairen van 2nd Armoured Brigade zich via Nederland naar Duitsland. Een andere Amerikaanse eenheid verplaatst zich tegelijkertijd met 1700 militairen en 80 Blackhawk, Apache en Chinook-helikopters in tegengestelde beweging van Duitsland, via de Rotterdamse haven, terug naar de VS. De inkomende gemechaniseerde brigade is afkomstig uit Fort Hood in Texas. De uitgaande helikoptereenheid gaat terug naar hun thuisbasis in Fort Stewart, Georgia.

Beveiligen haven Vlissingen

Als onderdeel van de wederzijdse NAVO-afspraken ondersteunt Defensie het transport met tientallen militairen. Militairen van de Landmacht en personeel van de Defensie Bewakings- en Beveiligingsorganisatie beveiligen de haventerreinen in Rotterdam en Vlissingen. Defensie levert brandstof en vervoert een deel van het Amerikaanse materieel met militaire vrachtwagens. Marechaussees begeleiden de militaire colonnes over de Nederlandse wegen. Ook maken de Amerikanen gebruik van diverse defensielocaties als onderkomen en kantoor. Alle verplaatsingen door Nederland, inclusief vliegbewegingen, starten op 10 oktober en duren tot begin november.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Jonge studentondernemers verkopen dé oplossing voor regendruppels op je bril

    Jonge studenton­der­ne­mers verkopen dé oplossing voor regendrup­pels op je bril

    MIDDELBURG - Waarom is het stampertje in je cocktail van plastic en niet van hout? Hoe voorkom je dat je niets meer kan zien, omdat er regendruppels op je bril blijven hangen? Ook zo’n hekel aan het dekbed dat voortdurend verschuift in je hoeslaken? Het zijn slechts drie problemen waar jonge studentondernemingen dé oplossing voor hebben gevonden. Vrijdag presenteren 23 van de ‘start-ups’ hun product op de Markt in Middelburg.