Volledig scherm
PREMIUM
Adrie van Overdulve-de Kraker in de hal van haar appartement in Terneuzen. Links het schilderij van haar ouderlijk huis in de Lovenpolder bij Hoek. Achter haar hangt het certificaat van de Israëlische Yad Vashem-onderscheiding die in 1994 postuum aan haar ouders werd toegekend. © Peter Nicolai

Een joods meisje overleefde in de Lovenpolder bij Hoek: Opeens had Adrie er een zusje bij

Dit is het twintigste deel van de serie waarin Zeeuwse ooggetuigen verhalen over hun leven tijdens de Tweede Wereldoorlog. Vandaag vertelt Adrie van Overdulve-de Kraker (1937) hoe ze in de Lovenpolder bij Hoek met het joodse onderduikmeisje Marion haar slaapkamer mocht delen: ,,Ze was stil, verlegen. Donker haar. Gelukkig was mijn zus Janneke ook donker, dus dat waren we gewend.”

In de hal van het appartement in Terneuzen hangt het schilderij van het huis in de Lovenpolder bij Hoek waar ze opgroeide. Met een Franse kap, niet te missen. Net als het certificaat van de Israëlische Yad Vashem-onderscheiding die in 1994 postuum aan haar ouders Jan en Adriana de Kraker werd toegekend. Zo stap je meteen na de voordeur het leven van Adrie van Overdulve-de Kraker binnen.