De kerncentrale in Borssele
Volledig scherm
PREMIUM
De kerncentrale in Borssele © EPZ

Een nieuwe kerncentrale? De huidige langer openhouden lijkt het maximaal haalbare

OpinieJarenlang was kernenergie een taboe. Door de klimaatproblemen lijkt nucleaire stroom nu weer vrienden te winnen. Klimaatexperts van de VN denken dat CO2-vrije kernenergie een deel van de oplossing is om de opwarming van de aarde te beperken tot maximaal 2 graden. Is het daarom verstandig om de kerncentrale in Borssele langer open te houden?

Kernenergie zat jarenlang in het verdomhoekje. Na de kernrampen in het Oekraïense Tsjernobyl (1986) en het Japanse Fukushima (2011) ging het vooral over de maatschappelijke risico’s. En ook over het radioactieve kernafval waarvoor voorlopig geen andere oplossing bestaat dan het op termijn diep in de aarde op te bergen. 

Ook economisch leek de rol van kernenergie uitgespeeld. Door de lage stroomprijzen boekte Borssele de laatste vier jaar rode cijfers. Dat leverde de belangrijkste eigenaar Delta (later PZEM) tientallen miljoen euro’s verlies op. Zo werd Borssele een blok aan het been van de aandeelhouders van het verliesgevende energiebedrijf: de provincie en Zeeuwse gemeenten. 

  1. Zeelieden in de frontlinie; Ook voor wie lockdown gewend is, valt het leven nu zwaar
    VIDEO

    Zeelieden in de frontlinie; Ook voor wie lockdown gewend is, valt het leven nu zwaar

    RITTHEM - Op het water is geen coronacrisis, zo lijkt. Waar vliegtuigen massaal aan de grond blijven, gaat het scheepvaartverkeer onverminderd door. Maar als de schepen aan land komen, wordt het een ander verhaal. Waterpastor en baggerdominee Stefan Francke uit Middelburg ziet van dichtbij hoe zeelieden van over de hele wereld hun families soms al bijna een jaar moeten missen. Of hoe bemanningsleden die een been breken, het schip niet mogen verlaten en het daar maar ‘moeten uitzoeken’.