Volledig scherm
Een van de foto's die Ron van de Roer maakte van de hoornaar. © Ron C. van de Roer

Eerste échte Aziatische hoornaar waargenomen in Zeeuws dorpje

UpdateTientallen meldingen kwamen er binnen over de komst van de Aziatische hoornaar naar Nederland. Tot nu toe ging het altijd om Europese hoornaar. Nu lijkt het er écht op dat het dier in Nederland is. En wel in het Zeeuwse Dreischor.

Volledig scherm
© shutterstock

Het dier werd gevonden door Ron van de Roer. Hij plaatste vier foto's op Waarneming.nl. De validatoren van de website hebben de melding op basis van de beelden goedgekeurd.

Ook deskundige Bram Cornelissen van de Wageningen University denkt dat het hier om de Aziatische hoornaar gaat. ,,Ik heb het beestje niet in handen gehad, maar op basis van de foto's kan ik zeggen dat het inderdaad de Aziatische hoornaar is', zegt hij. ,,Wij hebben de afgelopen tijd tientallen foto's onder ogen gekregen van mensen die dachten dat ze hem hadden gezien, maar dan waren het telkens Europese hoornaars of zweefvliegen. Dit is de eerste foto waarop de Aziatische te zien is.'

Onderzoeker Tjeerd Blacquière van de Wageningen Universiteit, die eerder waarschuwde voor de komst van de hoornaar, is nog niet in staat geweest naar de foto's te kijken. 

Tuinpad

Ron van de Roer zag zondag de hoornaar op zijn tuinpad achter zijn woning aan de Ring in Dreischor liggen. ,,Hij was versuft, misschien door de kou en de regen. Ik heb hem opgepakt met het blad van een vrouwenmantel en foto's gemaakt. Daarna heb ik op het internet gezocht en toen kwam ik de Aziatische hoornaar tegen. Dit moest hem wel zijn."

Van de Roer, zelf geen deskundige, stuurde de foto's van het insect naar de website waarnemingen.nl.

De Aziatische hoornaar zelf is niet meer. ,,Helaas. Ik stootte per ongeluk tegen een blok hout en dat viel op het insect. Stom natuurlijk. Achteraf had ik hem beter in een potje kunnen stoppen en in de vriezer kunnen doen. Maar ja, gelukkig heb ik de foto's nog."

Volledig scherm
© Ron C. van de Roer

Alarm slaan

De vondst is voor Stichting platform Stop invasieve exoten aanleiding om alarm te slaan bij minister Kamp van Economische Zaken. Zij wil dat hij in actie komt en de verspreiding van de hoornaar voorkomt. Het dier is volgens de stichting zeer schadelijk voor bijen en andere insecten en staat om die reden op de lijst met 49 invasieve uitheemse soorten die in de hele Europese Unie moeten worden aangepakt.  ,,Als hij daar te lang mee wacht, is uitroeiing niet meer mogelijk, en zal forse en onomkeerbare schade optreden aan zowel natuur als economie. En hij heeft dan aan ‘Brussel’ heel wat uit te leggen”, aldus Wilfred Reinhold, voorzitter van het platform Stop invasieve exoten. 

Bestuivers

De Aziatische hoornaar eet honingbijen en ook wilde bijen, mieren, vliegen, vlinders en rupsen. 'Hierdoor neemt het aantal insecten af dat zorgt voor de bevruchting van planten. Als de Aziatische hoornaar zich vestigt is het te verwachten dat de populaties van wilde bijen, en mogelijk ook hommels, zullen afnemen. In natuurgebieden heeft de afname van bestuivers potentieel een negatief effect op de bestuiving van planten, en dus ook op de groei van beschermde plantensoorten', schrijft de Stichting platform Stop invasieve exoten

Voor de mens is een steek van de hoornaar vergelijkbaar met die van een gewone wesp: pijnlijk, maar niet levensbedreigend (tenzij iemand allergisch is). 

Volledig scherm
© Ron C. van de Roer
Volledig scherm
© Ron C. van de Roer