Volledig scherm
De plaatsing van monopiles in het toekomstig windpark Borssele 1-2 © Ørsted/Sky Pictures/Izak van Maldegem

Eerste funderingen van windpark Borssele zijn gezet

VLISSINGEN -  De eerste funderingen van het windpark Borssele 1+2 zijn succesvol geïnstalleerd. De zwaarste en langste monopaal van het eerste windpark op zee van Ørsted in Nederland, met een gewicht van 1,188 ton en een lengte van 76 meter, is op de zeebodem gezet.

Borssele 1+2 is na realisatie het grootste windpark op zee van Nederland en zal een hoeveelheid groene elektriciteit leveren (752 MW) die overeenkomt met het gebruik van een miljoen Nederlandse huishoudens. Later dit jaar moet het volledig operationeel zijn. 

De bouw vindt plaats op 22 kilometer van de Zeeuwse kust. Op dit moment worden de funderingen gelegd. Er komen in totaal 94 monopaalfunderingen, met dieptes die variëren van 14 tot 39,7 meter. De eerste was meteen de grootste. ,,De onderkant van de fundering heeft een diameter van 8,5 meter‘’ zegt Jan Wind, senior project manager bij Ørsted. ,,Dat is breder dan een voetbaldoel.”

In april begint de installatie van de 94 Siemens Gamesa 8 MW turbines.

Volledig scherm
Jackup schip Innovation van DEME aan het werk met plaatsen van monopiles in het toekomstig windpark Borssele 1-2 © Ørsted/Sky Pictures/Izak van Maldegem
  1. Het wordt deze zomer krap op de Zeeuwse stranden nu opspuiten niet kan
    PREMIUM

    Het wordt deze zomer krap op de Zeeuwse stranden nu opspuiten niet kan

    VLISSINGEN - Dit wordt de zomer van de smalle stranden. Van zand zonder loopplanken, van zoeken naar prullenbakken en van strandhuisjes die noodgedwongen moeten verhuizen. Oorzaak: vanwege de stikstofcrisis kan het strand niet worden opgespoten. Intussen knabbelt de zee onvermoeibaar aan het Zeeuwse strand. Op veel plekken is het al akelig smal geworden. ,,Misschien moeten we van bepaalde stukken strand gaan zeggen: bij hoog water niet gebruiken.”