Volledig scherm
Emergis in Kloetinge © Eldridge Pentury

Emergis overweegt cliëntenstop

KLOETINGE - Verzekerden van Zilveren Kruis staan vanaf oktober mogelijk voor een dichte deur bij Emergis. De ggz-instelling overweegt een cliëntenstop omdat het geld op is.

Ggz-instellingen, zoals ook Emergis, hebben het moeilijk. Een van de oorzaken is het te krappe inkoopbeleid van de zorgverzekeraars. Directeur Paul de Schipper van Emergis: ,,Wat wij zien is dat een aantal zorgverzekeraars sinds 2016 minder zorg hebben ingekocht dan nodig was. In 2016 ging het om 2,5 miljoen. Voor 2017 staat het tekort vooralsnog op 2,8 miljoen.” Zorgverzekeraars kopen elke herfst een bepaalde hoeveelheid ‘behandeltrajecten’ in bij ggz-instellingen. Dat doen ze op basis van historische gegevens en verwachtingen voor het jaar erop. ,,Dan zeggen ze: volgend jaar zal de toeloop op de ggz minder zijn, of de zorgbehoefte lichter zijn”, verklaart De Schipper.

Bijbetalen

De realiteit blijkt echter weerbarstiger. ,,In 2016 en 2017 is de behoefte aan zorg veel te laag ingeschat. Het is niet eens zozeer dat er méér cliënten zijn, als wel dat de problematiek veel zwaarder is en dat daarom langere en intensievere behandeltrajecten nodig zijn. Vorig jaar oktober was duidelijk dat we tekort zouden komen. We hebben toen moeten besluiten: patiëntenstop of doorgaan en maar hopen dat er bijbetaald zou worden. Alleen Zilveren Kruis heeft dat tot op heden niet gedaan. Komt deze verzekeraar de komende weken niet alsnog over de brug, dan moeten wij vanaf oktober nieuwe cliënten van Zilveren Kruis terugverwijzen naar hun zorgverzekeraar. Wellicht kunnen zij hen naar een andere ggz-instelling doorsturen, maar wij kunnen als instelling dit financiële risico niet nemen. Want het is nu augustus en het gat voor 2016 is nog niet eens gedicht.”

Wachtlijsten

,,Overal groeien de wachtlijsten. Wij hebben ze vorig jaar beperkt weten te houden door zelf voor 2,5 miljoen euro zorg te leveren op krediet, als het ware. Net zoals een huishouden of bedrijf, kunnen wij niet te veel op krediet doen zonder ons voortbestaan in gevaar te brengen. En daarmee de zorg voor iedereen.”

Emergis is het afgelopen half jaar elke maand om de tafel gaan zitten om eruit te komen met Zilveren Kruis. ,,Maar zij blijven op het standpunt staan dat het niet nodig is om extra zorg in te kopen. Aan ons de taak hun van het tegendeel te overtuigen. Ik blijven hopen dat dat lukt, want uiteindelijk is de cliënt hier de dupe van. En dat willen de zorgverzekeraars ook niet.”

In een reactie laat Zilveren Kruis weten dat in het uiterste geval gekeken zal worden of nieuwe patiënten bij een andere zorgaanbieder terecht kunnen.  

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement