Volledig scherm
Toepassing van glyfosaat in de tuin. © Waterschap Aa en Maas

EU-lidstaten stellen besluit over omstreden onkruidverdelger glyfosaat uit

BRUSSEL - Het blijft onduidelijk hoe lang de akkerbouw de omstreden onkruidverdelger glyfosaat mag blijven gebruiken. De EU-lidstaten hebben woensdag een beslissing uitgesteld over een langere toelating van deze werkende stof in onkruidverdelgers zoals Roundup. De Europese Commissie neemt alle standpunten mee en komt met een nieuw voorstel.

Het Europees Parlement is voor een verbod,. Dinsdag besloot het dat de akkerbouw het mogelijk kankerverwekkende glyfosaat nog maximaal vijf jaar mag toepassen. Een toelating voor de komende tien jaar zit er niet in. Als het aan het parlement ligt moeten vanaf volgend seizoen al beperkingen gelden. Dat kan een spuitverbod vlak voor de oogst zijn. Voor thuisgebruik zou glyfosaat al in december moeten worden verboden.

Omstreden

Glyfosaat is al een tijd omstreden. De onderzoeksafdeling van de Wageningen Universiteit (WUR) pleit voor een snel verbod. Ze verwijst naar een recente wetenschappelijke publicatie in het tijdschrift Science of the Total Environment. Dat is geschreven door groep van internationale wetenschappers onder leiding van de Wageningen Universiteit. 

In het onderzoek zijn meer dan 300 bodemmonsters genomen op landbouwgronden in 10 Europese landen. Daaruit blijkt dat 45 procent van de gronden glyfosaat. Dat komt via de lucht en het oppervlaktewater uiteindelijk terecht in mensen en dieren. 

Verbod

Een onderzoek uit 2013 liet zien dat er glyfosaat zat in 44 procent van de urinemonsters van 180 burgers uit 18 Europa landen. Volgens de universiteit is het onverstandig dit middel op de Europese markt toe te laten. Inmiddels hebben meer dan één miljoen Europeanen een burgerinitiatief ondertekend dat oproept tot een glyfosaatverbod.

LTO Nederland zegt minimaal vijf jaar nodig om alternatieven te ontwikkelen. Met de huidige onkruidverdelgers begint een akkerbouwer met een onkruidvrij veld. Zonder glyfosaat moeten boeren tijdens de groei van gewassen een cocktail van andere middelen spuiten. Dat betekent minder opbrengst en hogere kosten, maar het Europees Parlement vindt dat gezondheid en milieu op de eerste plaats moeten komen.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement