Volledig scherm
Europese vlag © Shutterstock

Europa is gul voor Zeeland

MIDDELBURG - Europa is gul voor Zeeuwse projecten. Er gaat in totaal ruim 3,3 miljoen euro naar zes initiatieven waarin Zeeuwen samenwerken met organisaties uit België, Noord-Frankrijk en Engeland.

Hoe kan de zorg en dienstverlening voor ouderen op het platteland worden verbeterd? Daar heeft de Solidarity University het project HAIRE voor ontwikkeld. 

Hedwigepolder

Wat gaat er precies gebeuren als straks het water de Hedwigepolder in stroomt? Een groep internationale wetenschappers gaat dat bestuderen. 

Laat ouderen met een chronische aandoening zoveel mogelijk controle houden over hun eigen leven. Daar zetten opnieuw de Solidarity University en het Samenwerkingsverband Welzijnszorg Oosterschelderegio (SWVO) zich voor in.

Met het project Ensure wil Goes voorkomen dat kwetsbare mensen worden buitengesloten. 

Speed-you-up

De stichting Pro Work uit Burgh-Haamstede helpt jongeren zonder opleiding en werk. Speed-you-up heet het project.

En de circulaire economie, waarbij het draait om het hergebruik van materialen, doet ook zijn intrede in de recreatiesector. Impuls Zeeland, de HZ, camping De Paardekreek, de Stichting Standexploitatie Veere en Vastgoedbeheer Zeeland ijveren daarvoor.

Noordzee

Wat de zes projecten gemeen hebben, is dat ze worden uitgevoerd in samenwerking met organisaties uit landen die grenzen aan de Noordzee. Voor die grensoverschrijdende samenwerking heeft Europa geld over. Van de achttien projecten die zijn ingediend voor het Europese 2 Zeeën-programma zijn er negen gehonoreerd. Zes daarvan hebben een Zeeuwse inbreng. Vanuit Brussel gaat daardoor in totaal iets meer dan 3,3 miljoen euro naar elf Zeeuwse organisaties. Zelf leggen zij daar nog eens ruim 2,2 miljoen euro bij.

  1. Chloorverbod ramp voor aardappeltelers: ‘Zeg maar gerust dat de situatie desastreus is’
    PREMIUM

    Chloorver­bod ramp voor aardappel­te­lers: ‘Zeg maar gerust dat de situatie desastreus is’

    ZIERIKZEE - Aardappeltelers zijn in rep en roer. Vanaf de nieuwe oogst dit jaar mogen ze hun aardappelen niet meer behandelen met de kiemremmer Chloorprofam. Daarnaast mogen ze hun aardappelen waarschijnlijk ook niet meer bewaren in schuren waar het middel is gebruikt. ,,Een ramp, want chloor zit tot in het beton. Dat krijg je er niet meer uit”, zegt akkerbouwer Kees Hanse uit Zierikzee.