Volledig scherm
Nick van den Aarssen (links) van inspectiebedrijf Asset.Insight showt in Terneuzen de onderwaterrobot met Gurteshwar Mander van het Indiase bedrijf Planys dat het high tech-apparaat op de markt brengt. © Camile Schelstraete

Europese primeur voor North Sea Port, proef met onderwaterrobot voor inspectie kades

TERNEUZEN - Havenbedrijf North Sea Port heeft woensdag een proef gedaan met een onderwaterrobot om kades te inspecteren en had daarmee een Europese primeur.

De proef vond plaats in de Autrichehaven bij bedrijventerrein Axelse Vlakte. Het Indiase bedrijf Planys Technologies, opgericht in 2015, heeft de high tech onderwaterrobot ontwikkeld. Op verzoek van North Sea Port haalde Asset.Insight, onderdeel van de VolkerWessels-groep, de vinding voor een demonstratie naar Terneuzen. Asset.Insight is gespecialiseerd in allerlei inspecties en dataverzameling.

Kade-inspecties vinden momenteel nog plaats met behulp van duikers. Scheepvaart in de omgeving moet dan worden stilgelegd voor de veiligheid. Bij de inzet van de onderwaterrobot hoeft dat niet. De robot, uitgerust met onder meer laser- en sonarapparatuur en een hoge resolutie-camera, kan ook sneller informatie verzamelen, onafhankelijk van de weersomstandigheden.

Of North Sea Port de onderwaterrobot gaat inzetten, zal afhangen van de resultaten van de proef en de kosten, aldus woordvoerder Johan Bresseleers.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement