Volledig scherm
© Purestock/Thinkstock

Explosieve toename van het aantal duikongevallen in Zeeland

VLISSINGEN - Steeds meer duikers komen in Zeeland in de problemen. In het eerste half jaar zijn al 14 mensen acuut behandeld in het Hyperbaar Centrum in Goes. Dat waren in heel 2018 ‘slechts’ acht en in 2017 vijf duikers. 

Dat constateren Tjeerd van Rees Vellinga en Albert van den Brink, artsen van het Medisch Centrum Hyperbaar Zuurstoftherapie (MCHZ) in Goes. Zij zijn verantwoordelijk voor de behandeling van duikongevallen in ziekenhuis Adrz. De reden dat het aantal ongevallen stijgt komt doordat mensen steeds diepere duiken maken (meer dan 40 meter) en ze ook vaker op een dag duiken, vertelt algemeen directeur Maarten van Tol van het MCHZ.

Ondanks overleg met de KNRM, de Nederlandse Vereniging voor Duikgeneeskunde en de voorzitter van de medische commissie van de Nederlandse Liga voor Onderwateronderzoek en Sport (Nelos) België, blijft het aantal duikongevallen toenemen, aldus Van Tol. Hij vindt dat er meer aandacht besteed moet worden aan de veiligheid van het duiken. Alleen al in Zeeland worden 800.000 duiken per jaar gemaakt, aldus het MCHZ.

Te snel omhoog

Duikers komen in de problemen als ze te snel naar boven komen. De stikstofbelletjes die in het bloed ontstaan door drukverschil worden dan niet afgevoerd. Daardoor kunnen mensen bewusteloos, verlamd of verward raken. Ook kunnen ze spraak- en gevoelsstoornissen krijgen.

In het MCHZ, dat in het souterrain van het Adrz is gevestigd, staat een grote tank met twaalf blauwe ‘vliegtuigstoelen’. In de tank wordt de luchtdruk verhoogd en krijgen mensen via een mondkapje 100 procent zuurstof toegediend. Daardoor neemt het lichaam twaalf keer meer zuurstof op dan normaal, kunnen de stikstofbelletjes oplossen en worden afgevoerd.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement