Volledig scherm
© videostill

Familie Blok is eindelijk thuis in Oost-Souburg na wekenlange opsluiting in Wuhan

De familie Blok uit Oost-Souburg heeft na lang wikken en wegen dan toch Wuhan verlaten en is eindelijk thuis. Het gezin zou vorige week al terugkeren naar Nederland maar zag daar op het allerlaatste moment van af. 

Quote

Het hart won het van het verstand

Ze stonden  vorige week zondag al met hun koffers op de verzamelplaats voor de Franse ambassade in Wuhan, klaar voor de repatriëringsvlucht naar Frankrijk en later België. Maar op het laatste moment besloten ze rechtsomkeert te maken en toch niet in het vliegtuig te stappen. ,,Het hart won het van het verstand”, zei Henry Blok toen nog. Zijn vrouw Sisi vond dat ze haar familie in China moest blijven steunen en wilde niet in het vliegtuig stappen. Haar ouders wonen in het centrum van Wuhan waar het coronavirus uitbrak. 

Maar nu een week later zijn ze dan toch van gedachte veranderd. Na een tussenstop in Engeland en Duitsland kwamen Henry, Sisi en hun zoontje Quintius vanmiddag met nog drie Nederlandse evacués uit Wuhan aan op de vliegbasis Eindhoven. Na de landing moesten ze een eerste gezondheidscheck ondergaan.

Laser

,,Iedereen droeg mondkapjes", vertelt Blok over de terugreis. ,,Met een soort laser werd onze temperatuur gemeten. In het vliegtuig waren alle stewardessen in de zogenaamde witte pakken en de meereizende medici in gele, zodat je wist wie wat was. Je kreeg instructies zoals hoe je moest hoesten. Maar voor de rest was het een gewone vliegreis als alle anderen. Ik heb gemengde gevoelens nu we weer thuis zijn.”

Net als bij de vorige groep evacués gaat nu het preventieve quarantaineregime in, waardoor ze twee weken lang vrijwel geïsoleerd leven. Hun situatie wordt door de GGD gemonitord. ,,Ik weet nog niet of we thuis in Oost-Souburg in quarantaine kunnen", laat Blok weten. 

 1. Alex Eggermont leerde om de méns te zien: ‘Een programma als Uitstel van Executie, dat is aapjes kijken’
  PREMIUM
  portret

  Alex Eggermont leerde om de méns te zien: ‘Een programma als Uitstel van Executie, dat is aapjes kijken’

  TERHOLE - Als filiaal/rayonmanager van Pabo croste Alex Eggermont uit Terhole (54) door heel het land, nu is hij gebonden aan een scootmobiel. Vijf jaar geleden werd hij geveld door een cva, een beroerte, en dat heeft hem de ogen geopend. ,,Vroeger kon ik snel oordelen over mensen die ik niet kende of sprak. Nu weet ik dat je moet luisteren, inleven en dan reageren.”
 2. Mariniers willen geen verkering met Zeeland: ‘Het ligt niet aan jou. Het ligt aan ons’
  PREMIUM
  Reportage

  Mariniers willen geen verkering met Zeeland: ‘Het ligt niet aan jou. Het ligt aan ons’

  DOORN - Ruim twee uur rijden is het, van Vlissingen naar Doorn. Moet je nog hopen dat er geen files zijn, anders komt er zó een half uur bij. En toch: ,,Die reistijd naar Vlissingen is echt het punt niet”, zegt de marinier met de blonde kuif die net buiten het kazerneterrein wat rekoefeningen doet. Hij klinkt enigszins verbeten. Alsof een marinier zich daardoor zou laten tegenhouden! ,,Ik ken genoeg mariniers die ver moeten rijden om naar hun standplaats te komen. Twee, drie uur. Jawel. En ‘s avonds weer terug. Láchend. Echt.”