Volledig scherm
Pieter Bloemendaal van BT Projects (l) en Leonard Pekaar van Van der Straaten Aannemingsmaatschappij BV in de bouwput van het testcentrum © BT Projects

Flakkeese Spuisluis draait in oktober weer

BRUINISSE - Het is nog even doorpezen, maar als alles volgens plan verloopt wordt de Flakkeese Spuisluis bij Bruinisse in oktober weer in gebruik genomen. Daar wordt al meer dan een jaar gewerkt aan de aanleg van het Tidal Technology Center (TTC) Grevelingendam, een testlocatie voor getijdenturbines. 

Vandaag is een begin gemaakt met de betonvloer. Die komt zes meter onder water te liggen. Als het TTC in gebruik wordt genomen - de planning is nu juni volgend jaar - kunnen fabrikanten in verschillende stroomgoten turbines hangen waarmee uit stromend water elektriciteit wordt opgewekt. Alleen buiten het stormseizoen kan aan het testcentrum worden gewerkt, van april tot oktober.

,,Als alle zaken op hun plaats vallen, kan het spuien in oktober worden hervat”, zegt general manager Pieter Bloemendaal van BT Projects. Dat is van belang voor de waterkwaliteit van de Grevelingen. Vanaf oktober is het weer een half jaar wachten voor het testcentrum kan worden afgebouwd. Bloemendaal schat in dat de openingshandeling volgend jaar juni kan plaatsvinden.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement