Pulskotter in haven Vlissingen
Volledig scherm
PREMIUM
Pulskotter in haven Vlissingen © Theo Giele

‘Frans sentiment’ vangt bot bij wetenschap: pulskorvisserij is wél beter

Wat Noordzeevissers al tijden zeggen, bevestigt de Internationale Raad voor Onderzoek der Zee (ICES) nu ook: elektrisch vissen met de zogeheten pulskor richt veel minder schade aan dan de traditionele boomkor. Het Europese verbod op de pulsvisserij is daarom onnodig en zelfs schadelijker voor het leven in zee, stelt de belangrijkste wetenschappelijke organisatie op het gebied van zeevisserij.

,,Wisten we wel’’, reageert Johan Nooitgedagt van de Nederlandse Vissersbond vanuit zijn kantoor op Urk. Schippers telden allang hun zegeningen van de pulskort, al was het maar omdat je daarmee veel minder brandstof verstookt. Goed voor hun portemonnee, maar ook goed voor het milieu. 

Bovendien laat de pulskor de zeebodem en veel meer zeeleven ongemoeid dan de (elektrische) pulskor. 

Zware kettingen

Vorig jaar moesten Nederlandse en daarmee ook alle Zeeuwse vissers stoppen met de pulsvisserij. In april 2019 besloot het Europese Parlement in meerderheid om het elektrisch vissen te verbieden. De pulstechniek waarbij met kleine elektrische schokjes vissen op de zeebodem worden opgeschrikt, zou schadelijk zijn voor de natuur. Vissers moesten weer terug naar de traditionele boomkorvisserij, waarbij zware kettingen over de zeebodem worden gesleept.

  1. 12-jarige jongens op rooftocht in Middelburg; naast rugzak stelen ze ook milkshake en frietjes

    12-jarige jongens op rooftocht in Middelburg; naast rugzak stelen ze ook milkshake en frietjes

    MIDDELBURG - De twee 12-jarige jongens uit Middelburg die gisteravond zijn aangehouden voor het bestelen van een 11-jarige jongen met geweld hebben nog meer op hun kerfstok. Terwijl ze door de politie werden gezocht, beroofden ze ook nog eens twee jongens van hun frietjes en milkshake. Het onderzoek loopt nog, maar de twee worden verdacht van het plegen van beroving met geweld en poging beroving.