Volledig scherm
De Sloecentrale. © lex de meester

Franse energiereus EDF wil af van belang in Zeeuwse Sloecentrale

RITTHEM - De Franse energiereus EDF wil zijn belang in de Sloecentrale in het havengebied van Vlissingen verkopen. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. 

EDF bezit 50 procent van de aandelen van Sloecentrale BV. De andere helft is in handen van het Zeeuwse energieproductiebedrijf PZEM. 

Het Franse energiebedrijf wil van de gasgestookte Sloecentrale af om zo honderden miljoenen euro's te kunnen beuren. EDF kan zo zijn schuldenlast verkleinen. Wat een eventuele verkoop betekent voor de joint venture is niet bekend. Bij PZEM was vrijdagavond niemand bereikbaar voor commentaar. 

PZEM ziet overigens nog steeds brood in de Sloecentrale. Het bedrijf verwacht dat de gasgestookte Sloecentrale een grotere rol gaat spelen als windparken op zee zoals Borssele 1 tot en met 4 stroom gaan leveren. De centrale kan het landelijk stroomnet snel stabiliseren op windstille en zonarme dagen.

Los daarvan willen de aandeelhouders -  de provincie en gemeenten - af van hun PZEM-aandelen. Zij vinden het te riskant om als overheid in een commercieel energiebedrijf deel te nemen.