Volledig scherm
Etty Hillesum. © Collectie Joods Historisch Museum

Geboortehuis Etty Hillesum in Middelburg te koop, plan voor museum

MIDDELBURG - Lotte Bergen, per 1 oktober de nieuwe directeur van het Etty Hillesum Onderzoekscentrum in Middelburg, wil het geboortehuis van Etty Hillesum aan het Molenwater in Middelburg kopen. In het pand is nu nog een tandartspraktijk gevestigd. De vraagprijs is 485.000 euro.

Op de gevel is al een plaquette bevestigd ter herinnering aan Etty Hillesum. Zij werd daar begin 1914 geboren in het Nederlands-joodse gezin van Louis Hillesum, leraar klassieke talen. Vier maanden later verhuisden ze naar Hilversum. Etty werkte tijdens de oorlog voor de Joodsche Raad in doorgangskamp Westerbork. In 1943 werd ze in concentratiekamp Auschwitz vermoord. Tijdens de oorlogsjaren hield ze een dagboek bij en schreef ze brieven. Een selectie van die persoonlijke notities werd in 1981 gepubliceerd onder de titel ‘Het verstoorde leven’. Het boek werd een wereldsucces.

Lotte Bergen is per 1 oktober benoemd als de nieuwe directeur van het Etty Hillesum Onderzoekscentrum in Middelburg. Zij hoopt financiële begunstigers te vinden die het mogelijk maken om het geboortehuis aan te kopen. Belangrijk voor Middelburg, schrijft ze deze week in een ‘gastcolumn’ in het Nieuw Israëlietisch Weekblad: ,,Dit is een unieke kans Etty’s gedachtegoed voor een breed publiek toegankelijk en tastbaar te maken. In de vorm van een museum.”

Een speciaal Hillesumhuis kan de herinnering aan Etty en haar lotgenoten levend houden, meent de aanstaande EHOC-directeur. Ook kan er via het museale huis kennis worden verspreid over een periode van oorlog en dictatuur. Ze zegt: ,,Het huis zou hiermee een belangrijke maatschappelijke rol kunnen vervullen. Voor de stad Middelburg zou het een waardevolle aanvulling zijn voor de culturele omgeving.”

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement