Volledig scherm
Audrey Peck met haar cavia's. © Boaz Timmermans

Gemist? Bejaarde vervuilde man in Middelburg ook door professionele hulpverlening in de steek gelaten | Weldoeners melden zich voor cavia-opvang van Audrey in Hulst

Het nieuws in Zeeland vandaag gemist? Geen probleem. Wij zetten de belangrijkste onderwerpen van vrijdag 15 november nog even voor je op een rij.

Bejaarde vervuilde man in Middelburg ook door professionele hulpverlening in de steek gelaten

Malafide mantelzorgers en een weinig doortastende professionele zorgverlening brachten volgens de rechtbank een 85-jarige man in een ontluisterende toestand. Nooit eerder hadden de wijkagenten zo’n zwaar vervuild huis gezien, toen ze in september 2015 de woning van een hoogbejaarde Middelburger binnentraden. De stank was niet te harden. De zolen van hun schoenen plakten aan de vloer. Donderdag veroordeelde de rechtbank in Middelburg zijn twee mantelzorgers, een echtpaar, tot een jaar gevangenisstraf. 

Wie was de geheimzinnige man met camera die voor onrust zorgde in Zeeland?

De ‘mysterieuze cameraman’ die op verschillende plekken voor onrust zorgde in Zeeland werkt aan een documentaire voor de NPO. Dat laat de politie weten. ,,De man is dinsdagochtend in Sint Kruis aangesproken door agenten”,vertelt een woordvoerster van de politie vrijdagmiddag.

Weldoeners melden zich voor cavia-opvang van Audrey in Hulst

Het relaas van de Hulsterse Audrey Beck die in haar woonkamer opvang biedt aan 34 ooit zieke of gedumpte cavia’s, heeft de harten van heel wat mensen doen smelten. Langs alle kanten krijgt ze voer aangeboden voor de beestjes. Het was Audrey nooit te doen om hulp te krijgen. Wel om mensen bewust te maken dat ze goed moeten nadenken over de aanschaf van een cavia. Veel mensen hebben sympathie voor de inzet van Audrey en via social media stroomden de lieve berichtjes en hulp binnen.

Onderzoek toont aan: Zeeuwen hebben meer voorlichting over jodiumpillen  nodig

Er is meer voorlichting nodig over de jodiumtabletten die de afgelopen jaren zijn verspreid. Veel Zeeuwen weten nog niet hoe en wanneer ze moeten worden ingenomen. GGD Zeeland beraadt zich op een aanpak. Twee jaar geleden zijn op grote schaal jodiumtabletten verspreid om mensen te beschermen tegen de gevolgen van een kernramp. Van de Zeeuwen die ze destijds hebben gekregen, heeft 93 procent ze nog steeds in huis. Bijna iedereen weet ook waar ze liggen. 

Fruitbedrijf eist vrije doorgang voor zijn vrachtwagens in Sloegebied

Fruitoverslagbedrijf CTV en Zoomweg Zeeland van Henk Jansen in Vlissingen wil zekerheid dat zijn loodsen, kades en bedrijfsterreinen in en rond de Bijleveldhaven goed bereikbaar zijn én blijven. Hij stapte naar de Raad van State om daarover duidelijkheid te krijgen. Jansens raadsman vroeg om de bestemmingsplannen van de gemeentes Vlissingen en Borsele zo aan te passen dat de wegen en kades onder alle omstandigheden vrij gehouden worden voor transport- en vrachtwagenverkeer.