Jos Pielage is de eerste ic-patiënt van het Adrz die van het coronavirus is genezen.
Volledig scherm
PREMIUM
Jos Pielage is de eerste ic-patiënt van het Adrz die van het coronavirus is genezen. © Floortje Naus

Genezen ic-patiënt: ‘Drie dagen geleden kreeg ik weer zin in het leven’

MIDDELBURG - De kwetsbaarheid van de mens, is een thema dat de Middelburgse kunstschilder Jos Pielage (1951) tot uitdrukking brengt in zijn werk. ,,Hoe fragiel het menselijk leven is en hoe geluk of pech afhangt van factoren die buiten ons liggen, maar vaak alles bepalen”, meldt hij op zijn website. Hij ondervond die kwetsbaarheid letterlijk aan den lijve, toen hij besmet raakte met het coronavirus. Hij belandde op de intensive careafdeling van ziekenhuis Adrz in Goes. Donderdag rond het middaguur mocht hij als eerste genezen IC-patiënt naar huis. 

Hoe gaat het nu met u?

,,Behalve dat ik zo slap als een krant ben, gaat het voor de rest eigenlijk prima. Ik voel me uitstekend, heb nergens last van. Geen rare kuchjes of hoestjes. Maar ja, ik heb wel weken in het ziekenhuis gelegen, dus ik kan nog niet veel. Als je hard blaast, waai ik weg.”

Wanneer merkte u dat er iets met uw gezondheid mis was?

,,Ik was met een groepje vrienden gaan skiën in Noord-West-Italië. Na een paar dagen voelde ik me net ietsje minder lekker, een soort grieperig gevoel. Beetje misselijk, beetje niet fit. Maar helemaal niet hoesten of zo, wat de meeste coronapatiënten wel hebben. We volgden toen al de ontwikkelingen rond corona in Noord-Italië, maar wij zaten helemaal aan de andere kant. Daar was toen nog niets aan de hand . Achteraf bleek dat niet zo te zijn. Toen ik thuis kwam heb ik de huisarts gebeld. Maar ik had de typische coronaverschijnselen niet. Na een paar dagen kreeg ik  enorm hoge koorts. Dat was voor de huisarts de trigger om te zeggen: ga naar het ziekenhuis. Daar hebben ze buitengewoon adequaat gehandeld. Ik ben getest en ze hebben me meteen daar gehouden.  Wanneer weet ik niet meer precies, maar op een gegeven moment heeft de arts gezegd: deze meneer moet aan het zuurstof. Toen hebben ze onder zeil gebracht en naar de intensive care gebracht.”

 1. Drukte op Zeeuwse stranden ‘gezellig, maar beheersbaar’, ook Belgen komen niet massaal
  video

  Drukte op Zeeuwse stranden ‘gezellig, maar beheers­baar’, ook Belgen komen niet massaal

  VLISSINGEN - De zon schijnt volop, er staat een lekker windje ter afkoeling, en dan is het ook nog eens een feestdag. Je zou dus verwachten dat de Zeeuwse stranden weer vol zouden liggen. Toch zijn er volgens de Veiligheidsregio Zeeland (VRZ) ‘geen signalen’ dat het gevaarlijk druk is op recreatieplaatsen. In de grensplaatsen Hulst en Sluis is ook geen sprake van overmatig veel Belgenbezoek.
 1. Doordeweeks runt hij een glasbedrijf, maar in het weekend loopt Angelo langs de lijn bij Nederlandse profclubs
  PREMIUM

  Doorde­weeks runt hij een glasbe­drijf, maar in het weekend loopt Angelo langs de lijn bij Nederland­se profclubs

  SLUISKIL - Normaal gesproken was Angelo Boonman (40) uit Sluiskil dit weekend aan het genieten van zijn eerste vrije weekend in maanden tijd. De assistent-scheidsrechter in het betaald voetbal staat echter al een paar maanden werkeloos aan de kant door de coronacrisis. Vervelen doet hij zich allerminst. Voor zijn eigen bedrijf, Glasbedrijf Boonman, crosst hij vijf dagen in de week heel Zeeuws-Vlaanderen door.
 2. Nieuwe documentaire Tijdgravers: over de conservatoren van het Zeeuws Genootschap
  PREMIUM

  Nieuwe documentai­re Tijdgra­vers: over de conservato­ren van het Zeeuws Genoot­schap

  Vang het Zeeuwse leven. Sla het op, bewaar het in stofvrij papier en plastic, plak er namen, data en plaatsen op. Dat is wat het Koninklijk Zeeuws Genootschap der Wetenschappen doet. Al 251 jaar. Vorig jaar werd het 250-jarig bestaan groots gevierd, beschermvrouwe prinses Beatrix was erbij. Nu, als een verrassende nabrander, heeft Fifi Visser een film gemaakt over de conservatoren van het genootschap: 'Tijdgravers'. Over de tientallen vrijwilligers die zich verdiepen en verliezen in de botten, schelpen, fossielen, schedels, tekeningen, kaarten, handschriften, opgezette vogels, schilderijen en wat al niet meer. De ondertitel verduidelijkt: 'Berichten uit het pakhuis van de eeuwigheid.’ Maandag 1 juni gaat de film in première in Cinema Middelburg.