Volledig scherm
Geschenkwoningen aan de Noorsestraat in Ouwerkerk. © Ruben Oreel

Geschenkwoningen van na De Ramp krijgen mogelijk beschermde status

MIDDELBURG - Laten we de Scandinavische geschenkwoningen wegrotten? Afbreken? Of onherkenbaar verbouwen? Zodat er straks in het straatbeeld van de door de Ramp van 1953 zwaar getroffen dorpen als Ouwerkerk, Nieuwerkerk en Stavenisse geen enkel huis meer aan de overstroming en de wederopbouw herinnert? Een beschermde status voor de woningen is mogelijk een oplossing.

In de provincies Zuid-Holland, Noord-Brabant en Zeeland staan momenteel nog honderden woningen die meteen na de Ramp werden geschonken door landen als Noorwegen, Zweden en Oostenrijk. De drie provincies willen de mogelijkheid van een beschermde status onderzoeken. De Provincie Zeeland laat komend voorjaar inventariseren hoeveel geschenkwoningen er nog staan. Daarna wordt met de betrokken gemeenten overlegd over de mogelijkheid van een gemeentelijke bescherming.

Ruw geschat kwamen er in de jaren na de Ramp 860 geschenkwoningen via de haven van Rotterdam binnen. In Zeeland werd daarvan het grootste deel op het zwaar getroffen Schouwen-Duiveland opgebouwd. Voorzitter Ria Geluk van het Erfgoed Platform Schouwen-Duiveland maakte vorige zomer al een inventarisatie op haar eiland en telde 342 geschenkwoningen. Ze zegt: ,,Het Erfgoed Platform en de heemkundige vereniging Stad en Lande dringen al langer aan op gemeentelijke bescherming van de geschenkwoningen. Tot nu toe tevergeefs. Ik hoop dat via de provinciale ‘omweg’ de gemeenten in beweging komen.” Ze denkt dat bescherming van enkele straten en wijken haalbaar is. Zoals de Noorsestraat in Ouwerkerk, het Koningin Maudplein in Nieuwerkerk en de Sandströmstraat in Oosterland.

Zaterdag in de PZC en op pzc.nl: een reportage vanuit de Noorsestraat in Ouwerkerk.

  1. Vlissinger Barrie is officieel ‘s werelds grootste kenner van iconisch gitaarmerk Fender
    PREMIUM

    Vlissinger Barrie is officieel ‘s werelds grootste kenner van iconisch gitaarmerk Fender

    VLISSINGEN - Niemand ter wereld weet meer over het iconische gitaarmerk Fender dan Barrie van Ginneken uit Vlissingen. De medewerker van muziekwinkel Bax Music in Goes mag dat sinds deze week officieel zeggen. Van Ginneken (34) beantwoordde, onder tijdsdruk, 760 vragen over het instrumentenmerk foutloos en liet daarmee 5500 anderen achter zich. ,,Ik denk dat ik nu wel om een hoger salaris ga vragen.”