Volledig scherm
Zandkreeksluis. © Willem Staat

Geul Zandkreeksluis meter dieper

VLISSINGEN - Rijkswaterstaat heeft de eerste 3000 van in totaal 190.000 kuub slib uitgebaggerd om de Zandkreekgeul tussen Noord- en Zuid-Beveland bevaarbaar te houden. 

Het gaat om twee ondiepe plekken, een bij de aanloop naar de Zandkreeksluis en een verondieping bij de uitmonding van de Zandkreek. De sluis in de Zandkreekdam bij Wilhelminadorp maakt het mogelijk om van het Veerse Meer naar de Oosterschelde te varen. Zowel de beroeps- als de recreatievaart maakt hiervan gebruik.

De afgelopen jaren is de vaargeul naar de sluis verzand. Vooral de beroepsvaart ondervindt hiervan hinder doordat de schepen minder zwaar geladen kunnen zijn.

Met het uitbaggeren van de twee ondieptes is de geul ter plaatse de geul ruim een meter dieper geworden. De ergste pijn is hiermee voor de binnenvaart verlicht. Volgende jaar november begint de tweede fase van het project dat in maart 2021 moet zijn afgerond. Het gaat daarbij om een aanzienlijke grote hoeveelheid slib en zand dat uit de vaargeul wordt gebaggerd. Rijkswaterstaat zegt dat het om grofweg 190.000 kuub gaat.