Volledig scherm
Edelhert © Shutterstock

Gezochte edelherten zijn verdwenen uit Zeeuws-Vlaanderen

BIERVLIET - De edelherten zijn verdwenen uit Zeeuws-Vlaanderen. De door de provincie ingehuurde jager vermoedt dat ze de wijk hebben genomen naar Vlaanderen of zijn geschoten door een reeënstroper.

Drie weken geleden besloot het dagelijks provinciebestuur een jager in te schakelen om twee edelherten af te schieten die een aantal keren in Zeeuws-Vlaanderen waren gezien. Ze vormden een gevaar voor de verkeersveiligheid.

Vossentelling

Vandaag overlegt de jager - die liefst anoniem blijft - nog een laatste keer met de provincie. Hij heeft zijn werkzaamheden gestaakt en komt alleen nog in actie als de edelherten weer worden gespot. 

,,Ik heb al twee weken geen meldingen meer gehad", zegt de jager, die in contact staat met alle Zeeuws-Vlaamse wildbeheereenheden. ,,Het vermoeden is dat ze verdwenen zijn. Het waren dieren die zich vrij makkelijk lieten zien en zelfs gingen fourageren bij daglicht. Van de week is er een vossentelling geweest. Die was Zeeuws-Vlaanderen dekkend. Iedereen was een nacht lang in het veld, maar niemand heeft de herten gezien."

Vrieskist

De edelherten zitten in België of ze zijn dood, vermoedt de jager. ,,We zien ze niet meer. Er wordt hier best veel op reeën gestroopt. Wekelijks worden wel schoten gehoord. Als zo'n reeënstroper die edelherten tegenkomt, legt hij die ook neer. Wie weet in welke diepvries ze liggen. En stel dat ze aan een restaurant zijn verkocht, met alle respect, dan wordt dat ook niet aan de grote klok gehangen."

Met de provincie was afgesproken de vossentelling af te wachten. De jager stopt met zoeken. Er was maximaal 3000 euro uitgetrokken voor de jacht. Niet op basis van no cure no pay, laat de provincie weten. De jager declareert zijn gemaakte uren.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Jonge studentondernemers verkopen dé oplossing voor regendruppels op je bril

    Jonge studenton­der­ne­mers verkopen dé oplossing voor regendrup­pels op je bril

    MIDDELBURG - Waarom is het stampertje in je cocktail van plastic en niet van hout? Hoe voorkom je dat je niets meer kan zien, omdat er regendruppels op je bril blijven hangen? Ook zo’n hekel aan het dekbed dat voortdurend verschuift in je hoeslaken? Het zijn slechts drie problemen waar jonge studentondernemingen dé oplossing voor hebben gevonden. Vrijdag presenteren 23 van de ‘start-ups’ hun product op de Markt in Middelburg.