Volledig scherm
Een repetitie van de Noa Eshkol Chamber Dance Group. © Mooky Dagan

Gratis danslessen in de Vleeshal

MIDDELBURG - Leden van de Israëlische Noa Eshkol Chamber Dance Group geven zondag twee workshops in de Vleeshal in Middelburg (11.00 en 14.00 uur). De openbare, gratis lessen maken deel uit van een groot project rond het werk van danser, choreograaf en theoreticus Noa Eshkol (1924-2007) in Middelburg en Amsterdam.

Noa Eshkol werd wereldberoemd met haar notatiesysteem voor dans. Met gebruik van symbolen en getallen legde ze elke mogelijke beweging van het menselijk lichaam vast. Ze ontwikkelde dat systeem in de jaren vijftig van de vorige eeuw samen met architect Avraham Wachman. Vandaar dat er nu wordt gesproken over de Eshkol-Wachman Movement Notation (EWMN). De choreografieën, die Eshkol aan de hand van haar systeem schreef, zijn strak en minimalistisch van aard en worden opgevoerd zonder muziek en zonder kleurrijke kostuums. In 1973 begon de choreografe ook met het maken van tapijten.

Expositie

Zaterdag wordt de overzichtstentoonstelling over het werk van Noa Eshkol in de Vleeshal om 17.00 uur geopend met een dansvoorstelling van de Noa Eshkol Chamber Dance Group. In de expositieruimte wordt een selectie getoond van de tapijten van Eshkol. Een dag later geven de dansers van de groep dus twee workshops. De tentoonstelling is te zien tot 19 maart.

De Vleeshal organiseert de expositie in samenwerking met Kunstverein in Amsterdam. Daar worden van 4 februari tot 19 maart archiefstukken en films getoond die betrekking hebben op het werk van Eshkol.

  1. Jonge studentondernemers verkopen dé oplossing voor regendruppels op je bril

    Jonge studenton­der­ne­mers verkopen dé oplossing voor regendrup­pels op je bril

    MIDDELBURG - Waarom is het stampertje in je cocktail van plastic en niet van hout? Hoe voorkom je dat je niets meer kan zien, omdat er regendruppels op je bril blijven hangen? Ook zo’n hekel aan het dekbed dat voortdurend verschuift in je hoeslaken? Het zijn slechts drie problemen waar jonge studentondernemingen dé oplossing voor hebben gevonden. Vrijdag presenteren 23 van de ‘start-ups’ hun product op de Markt in Middelburg.