Sommige strandovergangen zijn verboden terrein.
Volledig scherm
Sommige strandovergangen zijn verboden terrein. © Timo van de Kasteele

Grote stukken strand op Walcheren weggeslagen door storm, recreatiesector maakt zich zorgen

poll / update 17.30 uurWESTKAPELLE - Tussen Westkapelle en Vlissingen zijn grote stukken strand weggeslagen door  storm Ciara. Zelfs betonnen platen bij duinovergangen zijn gedeeltelijk weggespoeld. De recreatiesector maakt zich zorgen. Op een deel van het strand zullen in april geen strandhuisjes geplaatst kunnen worden, sommige strandpaviljoens kunnen niet worden bevoorraad. 

Vanmiddag kwam het water weer tot aan de duinen vanwege springtij in combinatie met de harde wind van zee.  Normaal worden de Zeeuwse stranden om de paar jaar opgespoten maar door de stikstofcrisis kan dat nu niet worden gedaan, meldde deze krant eerder dit jaar. Tenzij de veiligheid in gevaar komt, maar dat is volgens Rijkswaterstaat niet het geval. 

Om 15.15 uur was het water in Westkapelle vanmiddag op zijn hoogst. Bij Strandpaviljoen de Strandzot zijn ze geschrokken van de situatie. Maandag kwam het water al tot onder de strandtent. Bovendien kan het paviljoen niet meer worden bevoorraad door verschillende leveranciers. ,,Er zal snel opgespoten moeten worden anders hebben veel mensen een probleem en wordt het dicht op elkaar zitten deze zomer”, zegt Marijn Faasse van de Strandzot.

Poll

Het strand moet zo snel mogelijk worden opgehoogd

  • Eens (91%)
  • Oneens (9%)
4995 stemmen
Het strand bij Westkapelle
Volledig scherm
Het strand bij Westkapelle © Timo van de Kasteele

Met zijn camera heeft hij de afkalving van het strand vastgelegd. Op videobeelden en foto's is te zien dat het water tot de duinen komt en onder zijn paviljoen stroomt. Het strand brokkelt beetje bij beetje af. Dinsdagmiddag was het ook nog eens springtij en verergerde de situatie.  ,,Als er niks gedaan wordt, dan is er van de zomer bijna geen zand meer en als het dan hoog water is, is het ook een groot probleem voor de badgasten. Hutje mutje.”

Strandhuisjes

Zoals de situatie nu is, is het ook nog maar de vraag of er strandhuisjes kunnen worden geplaatst op het stuk strand. ,,Bij Zoutelande zou dit nog net kunnen, maar richting Westkapelle wordt het steeds moeilijker", denkt Faasse.  Het strandpaviljoen heeft inmiddels contact gehad met de strandexploitatie. Of zij wat kunnen doen aan de situatie is nog maar zeer de vraag. De Zeeuwse stranden kunnen door de stikstofcrisis niet opgespoten worden. 

.
Volledig scherm
. © Timo van de Kasteele

Rijkswaterstaat laat jaarlijks strand opspuiten om het zand aan te vullen dat de zee heeft opgeslokt. Op die manier blijven de stranden breed, wat fijn is voor de badgasten. Bovendien wordt  de kust beschermd, waardoor Zeeland niet verdrinkt. Voor Rijkswaterstaat telt eigenlijk alleen het laatste: de kustveiligheid. De kust is in stukken opgeknipt, die om de vier jaar - ongeveer - aan de beurt zijn. Zeeuws-Vlaanderen is net geweest. In de periode 2020-2021 komen de westkop van Schouwen en de Walcherse stranden Breezand, Westkapelle-Zoutelande en Dishoek-Vlissingen aan de beurt.

Maar de opdracht is nog niet verstrekt. ,,Dat werk had vorig jaar augustus al aanbesteed moeten zijn’', zei directeur Pieter Janssen van het Vlissingse bedrijf Delta Coastal Services in januari in de PZC. ,,Rijkswaterstaat wil die opdracht wel geven, maar kan niet.”  Vanwege de stikstofproblemen worden er geen vergunningen verstrekt voor activiteiten die zorgen voor extra neerslag van stikstof in de Natura 2000-gebieden.

Met die kustveiligheid zit het wel goed, liet Rijkswaterstaat vorige maand nog weten. Een smal strand zegt niet alles: onder water liggen nog grote massa’s zand voor de kust. Er is nog tijd: als het strand maar vóór 2022 opgespoten is. De aanbesteding is uitgesteld tot komende zomer.  Pas na oktober kan op z’n vroegst worden gestart met het opspuiten van de Walcherse stranden, laat Rijkswaterstaat weten. 

De SGP in de Tweede Kamer heeft inmiddels aan de bel getrokken bij de ministers Van Veldhoven van Waterstaat en Schouten van Natuur en vragen gesteld. 

Het strand tussen Westkapelle en Zoutelande
Volledig scherm
Het strand tussen Westkapelle en Zoutelande © strandpaviljoen de Strandzot
Het strand tussen Westkapelle en Zoutelande
Volledig scherm
Het strand tussen Westkapelle en Zoutelande © strandpaviljoen de Strandzot
  1. Genezen ic-patiënt: ‘Drie dagen geleden kreeg ik weer zin in het leven’
    PREMIUM

    Genezen ic-pa­tiënt: ‘Drie dagen geleden kreeg ik weer zin in het leven’

    MIDDELBURG - De kwetsbaarheid van de mens, is een thema dat de Middelburgse kunstschilder Jos Pielage (1951) tot uitdrukking brengt in zijn werk. ,,Hoe fragiel het menselijk leven is en hoe geluk of pech afhangt van factoren die buiten ons liggen, maar vaak alles bepalen”, meldt hij op zijn website. Hij ondervond die kwetsbaarheid letterlijk aan den lijve, toen hij besmet raakte met het coronavirus. Hij belandde op de intensive careafdeling van ziekenhuis Adrz in Goes. Donderdag rond het middaguur mocht hij als eerste genezen IC-patiënt naar huis.