Volledig scherm
De haven van Gent. © Camilie Schelstraete

Havens barsten van het werk, maar arbeidskrachten raken op

GENT - Diploma of geen diploma, met de juiste werkhouding kan iedereen aan de slag bij bedrijven in het Gents-Zeeuwse havengebied. Bedrijven in de fusiehaven North Sea Port verwachten de komende maanden zo'n tweeduizend vacatures te hebben.

 ,,De arbeidsmarkt is inmiddels zo krap dat iedereen welkom is, diploma of geen diploma", zegt Peter Van Severen, directeur van de werkgeversorganisatie Voka Oost-Vlaanderen / VeGHO.

Voka vroeg de ondernemingen in het havengebied naar hun verwachtingen voor de nabije toekomst. Aan het onderzoek deden 93 Gentse en 7 Zeeuwse onderneming mee.

Volledig scherm
Peter vVan Severen. © Camile Schelstraete

De vijver met arbeidskrachten is zowel in Gent als in Zeeland zo goed als leeggevist, constateert Van Severen. 

De grotere bedrijven in de Vlaams-Zeeuwse fusiehaven North Sea Port proberen aan beide zijden van de grens mensen te werven.  Kleinere bedrijven kijken niet over de landsgrens bij de werving van personeel. Zij zien op tegen administratieve rompslomp en de daarmee verband houdende kosten. Ook gebrek aan kennis over wetgeving rond grensoverschrijdende arbeid wordt als reden genoemd. Dat is opvallend, want aan beide zijden van de grens wordt al jaren veel energie gestoken in de informatievoorziening over grensarbeid. Een voorbeeld hiervan is het Sectorbureau Grensarbeid dat werknemers én werkgevers informatie verstrekt over grensarbeid. Ook in Terneuzen en Goes is een Grensinformatiepunt ingericht.

Banencarrousel

De economische groei zorgt op twee manieren voor meer vacatures.  Allereerst groeit het aantal banen. Bijkomend effect is het verloop dat ontstaat doordat werknemers bij een andere bedrijf kunnen gaan werken. Zo komt een banencarrousel op gang. In vergelijking met voorgaande jaren ontstaan minder vacatures doordat mensen met pensioen gaan.

Bijna de helft van de verwachte vacatures betreft laaggeschoold werk.  Voor 43 procent van de aangeboden banen wordt zelfs geen enkel diploma gevraagd. De voornaamste functies zonder opleidingsvereiste zijn chauffeur, heftruckchauffeur, productieoperator en magazijnmedewerker. Niet dat je geen enkele scholing nodig hebt om dit werk te doen, maar bedrijven zijn bereid deze werknemers zelf op te leiden voor deze functies. Vooral de grote bedrijven willen flink investeren in het aanwerven en opleiden van gemotiveerde schoolverlaters, is de conclusie van het arbeidsmarktonderzoek.

Bekijk het hele onderzoek hier: https://www.voka.be/sites/voka.prod.wunderkraut.be/files/files/Oost-Vlaanderen/AmbitievoorGent/Voka-Vegho_Arbeidsmarktbevraging.pdf

De PZC nieuwsapp, download ‘m gratis!
Altijd het laatste nieuws op je smartphone. Klik hier voor iOS of hier voor Android!
Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Check dit ! Dans met niet één, maar drie Alice-meisjes
    PREMIUM

    Check dit ! Dans met niet één, maar drie Ali­ce-meis­jes

    Het ene moment lijkt het alsof iedereen om je heen reusachtig groot is. Het andere moment ben jij juist degene die overal boven uit torent, in het beroemdste verhaal van Lewis Carroll, Alice in Wonderland. Maar hoe vertolk je die avonturen in een dansvoorstelling? Dansgezelschap De Stilte kiest er in de voorstelling Wakker worden Alice! voor om dat met zo min mogelijk middelen te doen. Daarom gebruiken de dansers een schijnbaar simpel decor, maar wel één met grootse effecten, zodat het publiek constant verrast wordt en geboeid blijft. En bij tijd en wijle, zo niet vaak, wordt er ook een lach opgewekt.